Nieuw geneesmiddel om te stoppen met roken

Geneesmiddelenproducent Pfizer heeft een nieuwe therapie op voor stoppen met roken op de markt gebracht: Champix, met als stofnaam varenicline. Champix is het eerste nicotinevrije geneesmiddelen speciaal ontwikkeld om te stoppen met roken.

Het nieuwe geneesmiddel heeft een unieke dubbele werking: het vermindert het verlangen naar een sigaret alsook de ontwenningsverschijnselen. Tegelijkertijd worden de aangename effecten van roken verminderd, waardoor een volledige terugval kan worden voorkomen na een moment van zwakte. 

CHAMPIX is op recept via de huisarts of specialist verkrijgbaar in combinatie met een individueel interactief ondersteuningsprogramma waardoor de kans op stoppen met roken wordt vergroot.

Roken is wereldwijd de voornaamste - te voorkomen - oorzaak van een vroegtijdige dood.  Wereldwijd roken er volgens de World Health Organization (WHO) ongeveer 1,3 miljard mensen sigaretten. Ongeveer 5 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan een aan roken gerelateerde ziekte, zoals kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.

Stoppen met roken is voor veel rokers een enorme uitdaging, omdat ze naast de verslavende werking van nicotine ook psychologische afhankelijkheid ontwikkelen. Dit blijkt ook wel uit het feit dat slechts 3 tot 5 procent van de rokers het puur op wilskracht lukt om na 6-12 maanden nog nog rookvrij te zijn.

Vaak zijn rokers die een stoppoging ondernemen volledig op zichzelf aangewezen. Naast de waardevolle ondersteuning van zorgverleners is het essentieel dat een roker gemotiveerd is om te stoppen. 

Pfizer biedt rokers, tijdens deze uitdagende periode, naast Champix, kosteloos en vrijblijvend een individueel ondersteuningsprogramma aan, LifeREWARDS. Pfizer hoopt dat rokers met deze combinatie hun doel bereiken: voortaan
rookvrij door het leven gaan.

Uit twee identieke klinische onderzoeken blijkt dat Champix een significant hogere kans op stoppen met roken biedt in vergelijking met andere medicijnen en een placebo. Na de kuur van 12 weken was, van de ruim 2000 proefpersonen, 44% nog steeds gestopt met roken. Bij Zyban en een placebo waren deze percentages respectievelijk 29,5% en 17,7%.

Champix is net als andere stoppen-met-rokenmedicatie, niet opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Wel is het mogelijk dat zorgverzekeraars het middel in hun aanvullende pakketten wel gedeeltelijk of volledig vergoeden.  

Lees ook:Anti-rookpil onder vuur
Lees ook:Online stopadvies huisarts helpt van roken af
Lees ook:Stoppen met roken niet alleen maar gezond
Lees ook:Genen spelen belangrijke rol bij rookgedrag
Lees ook:Online hulp bij stoppen met roken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>