Hart- en vaatziekten nog altijd belangrijkste doodsoorzaak


Voor iedereen van jullie die dol is op cijfertjes en statistieken: de laatste cijfers over doodsoorzaken. Hart en Vaatziekten zijn nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak. Zij waren verantwoordelijk voor 31,8% van de sterfte in 2005, 29,6% van de sterfte was een gevolg van kanker (samen 61,4% van de totale sterfte).
Aan ziekten van de ademhalingswegen stierf 10,5% van het totaal.

Hiermee is het aandeel van hart- en vaatziekten in de totale sterfte is in de periode 1980-2005 sterk gedaald en voor kanker licht gestegen.

De gestandaardiseerde sterfte aan hart- en vaatziekten (die gecorrigeerd is voor veandering in leeftijdssamenstelling en omvang van de bevolkingf) daalde in de periode 1980-2005 voor mannen met 50% en voor vrouwen met 44%. Voor kanker daalde de sterfte in deze periode met 22% voor mannen, terwijl deze voor vrouwen vrijwel gelijk bleef.

De belangrijkste doodsoorzaken in 2005 waren coronaire hartziekten (13.343 doden), beroerte (10.429) en longkanker (9.414).

Op jongere leeftijd (0-24 jaar) zijn aangeboren afwijkingen, aandoeningen ontstaan in de perinatale periode, verkeersongevallen en suïcide de meest voorkomende doodsoorzaken.

In de leeftijd van 25-44 jaar sterven de meeste mensen aan borstkanker en coronaire hartziekten, en door verkeersongevallen en suïcide.

Vanaf 45 jaar zijn coronaire hartziekten, beroerte, longkanker, longontsteking, dementie, hartfalen en COPD de meest voorkomende doodsoorzaken.

Bron: huisartsvandaag.nl

Lees ook:Vrouwen leven 4,4 jaar langer dan mannen
Lees ook:Kanker nu doodsoorzaak nummer 1
Lees ook:Kanker bij mannen doodsoorzaak nummer 1
Lees ook:Vrouwen overlijden vaker aan hart- en vaatziekten
Lees ook:Minder kans om te sterven aan kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>