Twee doden door resistente ziekenhuisschimmel

Nijmeegse microbiologen hebben ontdekt dat Aspergillus fumigatus, een bekende ziekenhuisschimmel, resistent is geworden voor gebruikelijke medicinale behandeling. Door de tot nu toe onbekende resistentie zijn voor zover bekend twee patiënten overleden en zeven mensen ziek geworden.

Dat schrijven microbiologen Paul Verweij en Willem Melchers in het vakblad New England Journal of Medicine. De Aspergillus-schimmel kan mensen met een verzwakte afweer ernstig ziek maken en is daarom in ziekenhuizen gevreesd.

Als de infectie niet meteen wordt aangepakt, bereikt hij de hersenen en dat leidt dan meestal tot de dood. Dat de schimmel nu resistent is geworden voor de meest gebruikte behandeling, is daarom ernstig.

Vooral kanker- en hiv-patiënten en mensen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, kunnen ernstig ziek worden van een schimmelinfectie. De standaardbehandeling is een kuur met azolen, een stofje dat de opbouw van schimmelcellen verstoort.

Melchers en Verweij hebben nu ontdekt dat de Aspergillus-schimmel niet meer reageert op twee van de drie bekende azolen. ,,Wat daardoor kan gebeuren is dat de azolen andere schimmels in het lichaam wel doden, waardoor de gevaarlijkste schimmel juist vrij spel krijgt. Nu dit bekend is, staan artsen voor een dilemma, want hun goedbedoelde behandeling kan desastreus uitpakken. Internationaal zoeken we naar de omvang van dit probleem en naar een oplossing'', zegt Verweij.

Bron: AD.nl 

Lees ook:Resistente schimmel rukt op in ziekenhuizen
Lees ook:Aspergillusschimmel verspreidt zich
Lees ook:Vleesvervanger tempé goed tegen diarree
Lees ook:Nieuw type coronavirus bij twee mensen ontdekt
Lees ook:Hoe happy ben jij met je voeten? Nederlander geeft voeten gemiddeld een 6,6

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>