Vleesvervanger tempé goed tegen diarree

Het oosterse sojaproduct tempé, populair bij vegetariërs, blijkt een geschikt middel om buikloop te voorkomen. Het weerhoudt ziekmakende bacteriën ervan om zich in de darmen te nestelen.

Tempé is feitelijk een dikke koek aan elkaar geschimmelde, gefermenteerde sojabonen. De schimmel breekt grote moleculen, zoals eiwitten en suikers, af. Hierdoor verandert de smaak en ook de textuur: het product wordt zachter en de smaakt een beetje nootachtig.

Maar tempé blijkt ook een preventief middel tegen diarree, zo toont levensmiddelenmicrobioloog Petra Roubos van Wageningen Universiteit in haar promotieonderzoek aan.

‘Het ging al een tijdje rond dat deze bonenkoek diarree vermindert. Bij baby’s, maar ook bij biggen’, vertelt de promovenda. De grote vraag was waarom en hoe tempé de kans op diarree vermindert.

Daarom knutselde ze een testsysteem van gekweekte darmcellen in elkaar om het mechanisme van de antidiarreewerking op te helderen. ‘Tempé bleek geen effect op de darmcellen te hebben en ook konden we geen bacterieremmend effect van tempé aantonen’, stelt Roubos.

Maar ze ontdekte wel dat tempé het moeilijker maakt voor ziekteverwekkers om zich aan de cellen te hechten. De hechting is het voorstadium van de infectie die voor buikloop zorgt.

Hoe tempé die hechting van ziekteverwekkende bacteriën aan de darmcellen belemmert is nog niet helemaal duidelijk. Vast staat volgens Roubos in ieder geval dat het effect niet in de schimmel zit, maar in de sojabonen zelf.

‘Granen met dezelfde schimmel als tempé lieten geen anti-diarree effect zien, andere peulvruchten wel. Het moet dus een afbraakproduct van de soja zijn.’

Bron: Wageningen Universiteit

Lees ook:Geld is niet vies
Lees ook:Vezels goed voor het hart
Lees ook:Voor iedereen een persoonlijk afgestemd voedingsadvies
Lees ook:Overgewicht te lijf met bacterietransplantatie
Lees ook:Ongezonde snack heeft grote aantrekkingskracht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>