‘Jaarlijks 5000 doden door te veel keukenzout’

Het eten van te veel zout kost jaarlijks ruim vijfduizend Nederlanders het leven. Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Consumentenbond. 

Een gemiddelde consument krijgt dagelijks naar schatting van de onderzoekers tien tot twaalf gram zout binnen, beduidend meer dan de zes gram die de Gezondheidsraad als norm stelt.

Als de zoutconsumptie wordt teruggebracht tot zes gram per dag, scheelt dat volgens de onderzoekers op jaarbasis in Nederland zo'n 5100 doden als gevolg van hersen- en hartinfarcten.

Maar de richtlijn van de Gezondheidsraad is in de praktijk een nagenoeg onuitvoerbaar advies, stelt de Consumentenbond. Dit komt volgens de belangenorganisatie doordat fabrikanten van levensmiddelen veel zout toevoegen aan hun producten.

Daarom vindt de bond dat fabrikanten de hoeveelheid keukenzout in hun producten moeten verlagen. Ook moet de overheid vermelding van het zoutgehalte op het etiket verplicht stellen.

De levensmiddelenindustrie is volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid Frans Kok druk op zoek naar vervangers voor zout in voedingsmiddelen. Dat is nodig omdat mensen veel te veel zout eten. Ongeveer 80 procent van dat zout krijgen ze ongemerkt binnen via voedingsmiddelen als vleeswaren, brood en kaas.

Probleem voor de industrie is dat zout een zeer belangrijke smaakmaker is. In veel snacks, diepvriespizza's en kant-en-klaarmaaltijden is zout zelfs bepalend voor de smaakbeleving. De meeste fabrikanten willen het zoutgebruik daarom geleidelijk afbouwen.

Ook lopen er onderzoeken naar het gebruik van een ander type zout en het toevoegen van meer kruiden in producten. "En gelukkig zijn in zout geconserveerde groenten zoals zoute snijbonen onderhand echt verdwenen", aldus Kok.

Bron: zibb.nl 

Lees ook:Unilever geeft goede voorbeeld met zoutverlaging
Lees ook:Minder zout in de groente
Lees ook:Kinderen krijgen te veel zout binnen
Lees ook:Weer minder zout in brood
Lees ook:Hollandse vinding maakt eten veel minder zout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>