Unilever geeft goede voorbeeld met zoutverlaging


Driemaal hoera voor Unilever! De fabrikant van onder meer Becel, Knorr en Unox heeft aangekondigd de hoeveelheid zout in zijn producten te verlagen. Dat is een hele belangrijke stap die bijdraagt aan onze gezondheid. Dat andere levensmiddelenfabrikanten maar snel mogen volgen!

In Nederland eten we gemiddeld zo’n 9 gram zout per dag, terwijl maximaal 6 gram per dag voldoende is volgens de Gezondheidsraad. Helaas kunnen we zelf niet zo heel veel doen om de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen te verlagen.

Het gros van het zout krijgen we namelijk niet binnen doordat we zelf te kwistig met de zoutpot strooien, maar doordat fabrikanten zo veel zout in hun producten stoppen om ze smaak te geven.

Vooral kant-en-klare producten, brood, soepen, sauzen en snacks zijn rijk aan zout. De overheid heeft voedingsmiddelenfabrikanten opgeroepen de hoeveelheid zout in hun producten te verlagen.

Het probleem is dat dat heel geleidelijk moet, zodat de consument aan de verlaging kan wennen. Dat is ook de reden dat Unilever stap voor stap minder zout in zijn producten gaat verwerken.

In Cup-a-Soup wordt de hoeveelheid zout de komende jaren met 17% teruggebracht. En in de maaltijdsauzen is het de bedoeling er in 2010 nog 540 milligram zout per 100 gram in zit en in 2015 nog maar 340 milligram per 100 gram, zo vertelt Unilever in het Algemeen Dagblad.

Zo kunnen we langzaam wennen aan minder zout. Nu maar hopen dat andere fabrikanten en bakkers snel zullen volgen!

Lees ook:Minder zout in de groente
Lees ook:Weer minder zout in brood
Lees ook:‘Jaarlijks 5000 doden door te veel keukenzout’
Lees ook:Brood wordt opnieuw minder zout
Lees ook:Minister Schippers eist verlaging van zout en vet

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Unilever geeft goede voorbeeld met zoutverlaging

  1. MetaBool

    Cup-a-Soup is een zout poedertje met wat smaakstofjes. Met heel veel fantasie lijkt het misschien een heel klein beetje op een voedingsproduct. Denk je nu echt dat het met een paar procent minder zout ineens gezonde voeding wordt? Hou toch op met die flauwekul…

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Alle kleine beetjes helpen!

      /   Reply  / 
  3. Sonja

    En dat cup-a-soup gezonde voeding wordt, beweerd niemand. Het wordt alleen minder zout en dus wel gezonder.

      /   Reply  / 
    1. MetaBool

      Nee, maar de suggestie dat het goedje gezond is wordt wel degelijk gewekt met het IKB-logo en die bevestig je met een informercial op een weblog over gezondheid.

      Erger vind ik de onverbloemde reclame Liga Milkbreak, een koekje waarover ook de suggestie gewekt wordt dat het gezond is. Dat is het absoluut niet. Kijk het ingrediëntenlijstje maar eens na. Er zitten nota bene uiterst schadelijke transvetzuren in. Slechter voor je gezondheid kun je niet bedenken.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>