‘Medische missers kunnen met de helft omlaag’

Het aantal medische missers kan binnen vijf jaar met de helft omlaag. Dat is het doel van een tienpuntenplan dat de Orde van Medisch Specialisten, de beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dinsdag hebben gepresenteerd.

De voorstellen omvatten onder meer het voorkomen van ziekenhuisinfecties na operaties, het voorkomen van onnodig lijden en van verwisseling van medische dossiers. Ook moeten artsen, verpleegkundigen en andere medische hulpverleners die bij een patiënt betrokken zijn, beter met elkaar samenwerken.

Doel is dat per jaar 150 mensen minder onnodig overlijden. Ook wil de orde het aantal mensen dat slachtoffer wordt van medische fouten, over vijf jaar met 15.000 verminderd hebben.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid zei in mei ook al dat het aantal medische missers in ziekenhuizen in vijf jaar gehalveerd moest worden. Uit onderzoek was toen gebleken dat per jaar ruim 1700 patiënten onnodig, door medische missers, sterven in ziekenhuizen.

Het aantal sterfgevallen door vermijdbare medische fouten ligt in Nederland gemiddeld lager dan in andere westerse landen. Toch is iedereen in de Nederlandse ziekenhuiswereld er nu van doordrongen dat het zo niet langer kan.

Voorzitter Pieter Vierhout van de Orde van Medisch Specialisten zei enkele weken geleden dat artsen als het ware een nieuw tijdperk ingaan.

Sinds de Tweede Wereldoorlog, toen artsen steeds meer konden, keken patiënten volgens hem met groot vertrouwen en ontzag tegen medici aan. Hun gezag was als het ware natuurlijk; niemand vroeg zich af of artsen ook fouten maakten.

Nu is die situatie veranderd, aldus Vierhout. Hij vindt dat artsen meemoeten in die ontwikkeling en, net als andere werknemers, verantwoording moeten afleggen over de kwaliteit van hun werk.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:‘Aantal medische missers moet sneller omlaag’
Lees ook:Klink: fouten ziekenhuizen in vijf jaar halveren
Lees ook:Ziekenhuizen verzwijgen informatie over missers
Lees ook:Artsen verbreken stilzwijgen over medische missers
Lees ook:AVRO komt met programma over medische missers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>