Inspectie doet invallen in praktijk Chinese kruidendokters

De Inspectie voor de Gezondheid (IGZ) waarschuwt voor Chinese middelen uit kruidenpraktijken. Bij invallen bij drie Chinese behandelpraktijken, in Amsterdam, Amstelveen en Noord-Brabant, trof de inspectie illegale middelen aan die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Hormoonpreparaten, antibiotica en afslankmiddelen zijn in beslag genomen. Het gaat om onder meer dexamethason acetaat, een synthetisch hormoon dat wordt gebruikt bij de behandeling van kanker en eczeem.

Het middel mag alleen door een arts worden voorgeschreven. Het medicijn heeft onder andere als bijwerking slapeloosheid, toename van de bloedsuikerspiegel, broze botten en onregelmatige hartslag of kortademigheid.

Als de laatste twee symptomen zich voordoen, dient direct contact met een arts te worden opgenomen. Het preparaat kan namelijk bij verkeerd gebruik ernstige bijwerkingen veroorzaken. De eigenaren van de praktijken waar de invallen zijn gedaan, zijn geen arts en mogen deze middelen dus absoluut niet verstrekken.

Ook bij het afslankmiddel Miaozi trof de IGZ, na klachten van een gebruiker, behalve een kruidenmengsel een gevaarlijke synthetische component aan. Het gaat om sibutramine, een stof die hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en zelfs acute psychose kan veroorzaken.

De vrouw die de inspectie had gewaarschuwd, kreeg na innemen van het middel ernstige hartklachten. Ze dacht dat het om een kruidenmiddel ging en wist niet dat in de kern sibutramine zat. Ze nam bovendien een te hoge dosis, op advies van de eigenaar van de praktijk.

Sibutramine mag eveneens alleen op doktersadvies worden gebruikt. Bij hart- en vaatziekten, psychiatrische ziekten en eetstoornissen mag het niet worden gebruikt.

De inspectie waarschuwt voor Chinese middelen uit kruidenpraktijken, omdat klanten niet kunnen zien welk middel gebruikt wordt of wat erin zit. Eén van de verdachte middelen is een Chinese crème in een rode doos met de cijfers 999, gevolgd door enkele Chinese karakters.

Bron: stentor.nl 

Lees ook:Roep om verbod permanente rimpelvullers
Lees ook:Inspectie waarschuwt voor neponderzoek naar medicijnen
Lees ook:RIVM: geen verbod op rimpelvullers voor cosmetisch gebruik
Lees ook:Inspectie waarschuwt tegen rimpelvullers
Lees ook:Vitamines uit China mogelijk vervuild

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>