‘Mysterieuze ziekte’ in Hoogeveen mogelijk door chemische stof

De 26 mensen die gisteren in het Groningse Universitair Medisch Centrum zijn opgenomen nadat ze onwel waren geworden in een dierengroothandel in Hoogeveen, mogen vandaag weer naar huis. Er is geen gevaar voor besmetting. 

Er brak gisteren even paniek uit toen de 26 medewerkers van de dierengroothandel, klanten en hulpverleners onwel werden. Ze klaagden over hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Sommigen hadden ook last van lichte huiduitslag. De mensen werden ter plekke ontsmet en daarna naar het UMCG in Groningen gebracht.

77 andere mensen die in de zaak aanwezig waren, werden in quarantaine opgevangen in een noodhospitaal in de naastgelegen motorzaak. Zij mochten het gebied, dat enige tijd hermetisch afgesloten was, later op de avond weer verlaten. 

Wat de oorzaak is van de uitbraak van de mysterieuze ziekte is vooralsnog onduidelijk. Wel is bekend dat afgelopen weekeinde enkele kaaimannen van de dierenzaak ziek zijn geworden en dat er één is overleden. Deskundigen lijkt het echter onwaarschijnlijk dat de kaaimannen de oorzaak zijn van de mysterieuze ziekte.

Het lijkt er eerder op dat er een omstandigheid in de winkel is waaraan de kaaiman is bezweken en waardoor ook andere mensen nu ziek zijn geworden.

Het RIVM hoopt vandaag meer mededelingen te doen over de oorzaak. Vast staat in ieder geval wel dat ze niet hebben blootgestaan aan een biologische stof. Maar mogelijk wel aan een chemische stof.

We wachten met spanning af…

Lees ook:‘Massale sterfte dierenwinkel Hoogeveen’
Lees ook:Onderzoek moet uitwijzen hoe twee mensen in Amstelveen zijn overleden
Lees ook:Mysterie van Hoogeveen blijft een mysterie
Lees ook:De sugarsnaps waren niet de boosdoeners
Lees ook:Spacecake wordt zes Vlamingen bijna fataal

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Mysterieuze ziekte’ in Hoogeveen mogelijk door chemische stof

  1. J.L.H. Zeeuwen

    Hoe kan het bestaan dat het RIVM niets kan ontdekken? Is het wellicht een stof zoals Antrax en mag er verder geen ruchtbaarheid aan worden gegeven?
    JZ

      /   Reply  / 
  2. F.Floor (61)

    Welnee, in mijn eigen politietijdje maakte ik dit soort vreemde sterfgevallen in dierenwinkels regelmatig mee.
    In alle gevallen was de oorzaak het merk Glorix, maar dat overigens helemaal geen chloor is maar een zuur. Nou en als je dat spul giet op een kist die even tevoren met chloorbleekloog was behandeld dan zijn de rapen gaar!!! Er ontstaat dan het oorlogsstrijdmiddel blauwzuurgas dat ook wel juichend: mosterdgas wordt genoemd want in de mosterdpot ontstaat het ook na een jaartje.
    44 jaar geleden adviseerde ik die fabrikant al dat ze voor toiletpottenreniger Glorix een wat andere naam moesten bedenken maarja, die naam bracht iedereen in Holland al meteen in verband met de wc-reiniging dus dat lukte om commerciele redenen niet meer.
    In Duitsland reageerden ambtenaren heel wat minder commercieel na zulke gasbesmettingen en verboden domweg die merknaam dus daar is dat merk niet te koop.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>