Veel honing bevat kankerverwekkende stof

Bij honing denk ik aan een natuurproduct en niet aan iets dat kankerverwekkend is. Toch heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in veel soorten honing een kankerverwekkende stof vastgesteld.

Het betreft pyrrolizidine alkaloïden (PA's), die afkomstig zijn van onder meer het plantengeslacht waartoe het jacobskruiskruid behoort.

In ruim een kwart van de monsters honing die de VWA analyseerde, zaten PA's. Langdurige en overmatige consumptie van het zoete product met hoge concentraties PA's kan schadelijk voor de gezondheid zijn.

Hoewel dat in Nederland vermoedelijk niet veel voorkomt, adviseert de VWA de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toch om de herkomst van de honingsoorten met veel PA's nader te onderzoeken.

De VWA is al met het onderzoek begonnen. Pas als bekend is welke soorten honing hoge concentraties PA's bevatten en hoe die tot stand komen, heeft het pas zin om consumenten op de eventuele gevaren te wijzen.

Overigens komen PA's in slechts 3 procent van de planten die in Nederland groeien, voor. Waaronder het Jacobskruiskruid, een tweejarige plant met gele bloemen die voor mens en dier zeer giftig is.

Lees ook:Gevaarlijke concentratie blauwalg in water
Lees ook:Honing werkt beter dan hoestdrank
Lees ook:Giftige kinderkleding uit China
Lees ook:Honing veilig alternatief voor hoestsiroop
Lees ook:Hoge concentraties lood in omgeving Moerdijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>