Dikke en rokende werknemer vaker ziek

Heel verrassend is het natuurlijk niet dat werknemers met ernstig overgewicht en rokers vaker en langer ziek zijn. Het zijn de details in het onderzoek Gezondheid en zorg in cijfers 2007 van het Centraal Bureau voor de Statistiek  (CBS), die nog wel wat leuke feitjes opleveren.

Bijvoorbeeld dat te zware mensen gemiddeld 1,8 maal meer werkdagen verzuimen dan werknemers met een normaal gewicht.

Dit geldt vooral voor laagopgeleide werknemers met overgewicht. Bij middelbaar- en hoogopgeleide werknemers werd gek genoeg geen verschil gevonden.

Rokers zijn anderhalf maal zoveel dagen afwezig door ziekte dan niet-rokers. Hierbij geldt dat vooral mannen die veel roken, meer dagen verzuimen dan mensen die minder vaak een sigaret opsteken. Bij vrouwen is er geen verschil tussen matige en zware rokers.

Alcohol speelt bij ziekteverzuim geen rol. De onderzoekers vonden geen verschil tussen mensen die niet, matig of overmatig drinken.

Lees ook:We zijn in 2006 niet gezonder gaan leven
Lees ook:Rokers een paar kilo’s zwaarder
Lees ook:Hoera! We leven gezonder!
Lees ook:Vaak ziek leidt tot langdurig ziek
Lees ook:‘Baas mag zich bemoeien met leefstijl’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dikke en rokende werknemer vaker ziek

  1. Monty5

    Kletskoek, want mijn ervaring is dat jongere mensen met kinderen het vaakst ziek zijn, ze hebben sneller een zogenaamde burnout en zijn ook langer ziek dan de oudere en de wat dikkere mensen.

      /   Reply  / 
  2. J.Hendriks

    Dit geldt vooral voor laagopgeleide werknemers met overgewicht. Bij middelbaar- en hoogopgeleide werknemers werd gek genoeg geen verschil gevonden.

    Goh dat vind ik nogal logisch.
    Mensen die laag opgeleid zijn werken voornamelijk in de zwaardere beroepen, bouw, industrie en werken in hoge temperatuur moeten zwaar tillen enz. Hoogopgeleiden hebben vaker een kantoorbaan en maken gebruik van een bureaustoel die in allerlei standen zijn te verstellen. De kantoren zijn voorzien van airco, ze hebben langere pauze enz denk daar eens over na.
    Jan

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>