Vaak ziek leidt tot langdurig ziek

Werknemers die zich 4 keer of vaker per jaar ziek melden hebben in de 4 daaropvolgende jaren meer kans op langdurig verzuim. Vooral bij psychische aandoeningen is herhaald verzuim een reëel risico. Dat concludeert onderzoekster Petra Koopmans die volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar onderzoek promoveert.

Koopmans onderzocht bij ArboNed de verzuimgegevens van 54.000 Nederlanders. Van de werknemers die zich regelmatig ziek melden, heeft 50% vervolgens een jaar met lang verzuim. Ook is het een voorspeller van herhalend frequent verzuim: 61% heeft opnieuw een jaar met frequent verzuim, ten opzichte van 16 procent in de vergelijkingsgroep.

Werknemers die vaak verzuimen, hebben bovendien een grotere kans om in de 4 jaar erna langer dan een jaar arbeidsongeschikt te worden, namelijk 11% tegenover 4 procent in de vergelijkingsgroep.

Volgens Koopmans is er een duidelijk onderscheid te zien in soorten verzuim. ‘Zo heeft verzuim wegens psychische klachten een hoge herhaalkans en alhoewel psychisch verzuim meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, is de herhaalkans gelijk.’

Er blijkt ook een verband tussen vaak en langdurig verzuim en beëindiging van het dienstverband. Een kwart van de werknemers die vaak of langdurig verzuimen, zoekt in de 4 jaar erna een andere baan. Ook hebben deze werknemers een grotere kans om ontslagen te worden.

Koopmans adviseert werknemers om niet alleen alert te zijn op mensen die langdurig verzuimen, maar ook kort, frequent verzuim beter te monitoren.

‘Nadat een werknemer 3 maanden weer aan het werk is na verzuim wegens psychische klachten, kan het beste een controle worden gedaan. Ook moeten deze werknemers gedurende drie jaar na werkhervatting worden gevolgd.’

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Lees ook:‘Langdurig ziek worden voortaan te voorspellen’
Lees ook:Vage klachten zorgen voor extra lang ziekteverzuim
Lees ook:Na scheiding vaker ziek
Lees ook:Veel agenten melden zich ziek
Lees ook:Dikke en rokende werknemer vaker ziek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>