Ook op Nederlandse stranden sigaret taboe?

Het is nog maar kort geleden dat ik het plan van de Belgische professor Roger Blanpain om rookvrije zones op het strand te maken, afdeed als ‘onzinnig’. En nu begint men er in Nederland ook over!

Niet-rokers zouden al heel gelukkig moeten zijn met het huidige rookverbod in de horeca. Maar kennelijk gaat het voor de echte fanatiekelingen niet ver genoeg.

Te vaak – naar hun mening – worden ze geconfronteerd met ongezonde sigarettenrook: op het terras, het strand, in de winkelstraat.

Een groep fervente niet-rokers is nu een burgerinitiatief gestart en pleit – gesteund door bekende Nederlanders en grote organisaties – voor een openbaar rookverbod.

Tot de grote namen die zich achter het initiatief hebben geschaard, behoren onder meer pianist Wibi Soerjadi, burgemeester Gerd Leers van Maastricht, actrice Victoria Koblenko, volleybalbondscoach Peter Blange en organisaties als Zorgverzekeraars Nederland.

Doel is om 40.000 handtekeningen op te halen om het voorstel in de Kamer besproken te krijgen. Een aanzienlijk deel daarvan is binnen.

Stichting Rokersbelangen spreekt over een heksenjacht op rokers. Maar ook Clean Air Nederland, een organisatie die zelf ook pleit voor frisse lucht, stelt dit initiatief nooit te gaan steunen. Zij vindt dat het voorstel de vrijheid van mensen te veel beperkt.

Overigens is Clean Air Nederland deze week een meldpunt gestart waar niet-rokers hun beklag kunnen doen over rokers op terrassen. Daar zijn al 1000 klachten binnengekomen.

Bron: telegraaf.nl

Zie ook: 'Rookvrije zones op het strand'

Lees ook:´Rookvrije zones op het strand´
Lees ook:Niet meer roken in rij attractiepark
Lees ook:Antirookcampagne nu al een succes
Lees ook:Dus toch: meeroken schadelijk voor gezondheid
Lees ook:Engeland bindt strijd aan met de sigaret

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>