‘Penopauze is een mythe’

De mannelijke menopauze – de penopauze genoemd – is een mythe. Dat zeggen artsen. Volgens hen is er geen sluitend bewijs dat dit syndroom echt bestaat.

Al tientallen jaren woedt er een discussie of mannen, net als vrouwen, een soort menopauze doormaken die gepaard gaat met symptomen als een laag libido, depressieve klachten en een afnemende spiersterkte.

Oorzaak zou een dalend niveau aan testosteron zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat de daling van het mannelijk hormoon minimaal is. Veel patiënten die klagen over symptomen blijken een normaal niveau van testosteron hebben. Tegelijkertijd hebben sommige mannen met een tekort aan testosteron helemaal geen klachten.

De artsen waarschuwen voor het onnodig behandelen van de zogenaamde penopauze met pillen. Er zijn studies die aantonen dat de pillen tal van bijwerkingen kunnen hebben zoals een slechtere botdichtheid, de ontwikkeling van borsten, slaapproblemen en zelfs prostaatkanker.

Bron: hln.be

Lees ook:Wiet maakt puberjongens impotent
Lees ook:Korte ringvinger is gunstig bij prostaatkanker
Lees ook:Haaruitval tijdens de menopauze
Lees ook:Eén op 3 vrouwen sterft aan hartkwaal
Lees ook:Waarschuwing voor levensgevaarlijke abortuspil

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Penopauze is een mythe’

  1. Francis Thys

    Beste,
    Ik ben overtuigd dat de penopauze wel bestaat. zelf heb ik dit al een 2 tal jaren van al deze klachten, Veel mannen durven niet spreken over de penopauze, maar er zou echt is goed onderzoek naar moeten gebeuren. als je het hebt is het niet om mee te lachten, en ken enkele mesnen die het ook hebben.
    Ik probeer er over te spreken en de mensen die ik ken hebben dezlfde symptomen, slecht slapen, warmte opwellingen, minder libido enz…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>