Korte ringvinger is gunstig bij prostaatkanker

Er doen veel wilde verhalen de ronde over mannen met lange – of juist korte – vingers. Ditmaal beweren Zuid-Koreaanse wetenschappers dat mannen met een korte ringvinger een grotere kans hebben om van prostaatkanker te genezen. Of het waar is? Ik weet het niet, maar het kan als geen kwaad om eens te kijken hoe lang jouw ringvinger is.

Uit onderzoek blijkt dat kankerpatiënten beter reageren op een anti-kankermedicijn als hun ringvinger korter is dan hun wijsvinger. De oorzaak zou liggen in het mannelijk hormoon testosteron: van mannen met korte ringvingers wordt gezegd dat ze minder testosteron hebben en dat hormoon staat erom bekend dat het prostaattumoren helpt groeien.

Artsen die deze theorie testten bij 142 vrijwilligers ontdekten dat de mannen met kortere ringvingers beter reageerden op dutasteride, een medicijn dat de werking van testosteron vermindert.

Hoewel de mannen in de studie geen kanker hadden, hadden ze wel een vergrote prostaat (BPH) dat tot plasproblemen kan leiden. Dutasteride wordt al jaren voorgeschreven om BPH en prostaatkanker te behandelen.

De vrijwilligers slikten het medicijn gedurende zes maanden eenmaal daags. De resultaten van het onderzoek suggereren dat vingerlengte mogelijk de uitkomst van de behandeling met dutasteride kan voorspellen.

Eerdere studies hebben aangetoond dat de lengte van vingers in verband staat met verschillende aandoeningen, zoal hart- en vaatziekten, artrose en depressie.

Het verschil in lengte tussen de wijs- en ringvinger wordt al bepaald door de blootstelling aan testosteron als de baby nog in de baarmoeder zit.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Testosteron bevordert samenwerking tussen vrouwen
Lees ook:Testosteron tast inlevingsvermogen vrouwen aan
Lees ook:Nieuw medicijn tegen dodelijke prostaatkanker
Lees ook:‘IVF-vader kan onvruchtbaarheid aan zoon doorgeven’
Lees ook:‘Penopauze is een mythe’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Korte ringvinger is gunstig bij prostaatkanker

  1. AB

    Zelfs als het waar is: wat moet een arts hiermee? Lijkt me geen waterdichte diagnose als men alleen de ringvinger bekijk voor een oordeel. (Ok, ik ben jaloers, mijn ringvinger is langer dan de wijsvinger…)

      /   Reply  / 
  2. W Hoogendorp

    Mag ik bij dit soort berichten mijn middelvinger opsteken?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>