Testosteron tast inlevingsvermogen vrouwen aan

Vrouwen die testosteron krijgen toegediend, hebben meer moeite om zich in een ander in te leven. Dat blijkt uit onderzoek van experimenteel psycholoog Jack van Honk van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met onderzoekers uit Cambridge.

Vrouwen wordt over het algemeen meer empathisch vermogen toegedicht en ze beschikken over veel minder testosteron dan mannen. Om het effect van testosteron op inlevingsvermogen te onderzoeken, lieten Van Honk en zijn medeonderzoekers aan 16 vrouwen – voor en na toediening van testosteron – foto’s zien waarop mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen waren afgebeeld.

Na toediening van het testosteron bleken de vrouwen meer moeite te hebben met het interpreteren van de gezichtsuitdrukkingen. Het vrouwelijk vermogen om te raden wat een ander denkt, daalde flink.

Volgens Van Honk betekent dit dat testosteron, het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, direct van invloed is op de mate van sociale intelligentie.

Van Honk: ‘Bij extra testosteron gaat het empathisch vermogen van de vrouw dus achteruit. Deze uitkomst is van groot belang om de psychobiologie van de menselijke sociale intelligentie te begrijpen.’

Opvallend was dat het effect van testosteron sterk verschilde van vrouw tot vrouw. In welke mate een vrouw reageert op testosteron is af te lezen aan de verhouding tussen de wijs- en de ringvinger van de rechterhand.

De vingerverhouding zegt iets over de hoeveelheid testosteron waaraan iemand als foetus in de baarmoeder heeft blootgestaan. Hoe korter de wijsvinger ten opzichte van de ringvinger, hoe groter de blootstelling aan testosteron in de baarmoeder en hoe ‘mannelijker’ de persoon.

Die vroege blootstelling bepaalt kennelijk ook hoe iemand later op het hormoon reageert. Want in het Utrechtse onderzoek werden de vrouwen met een kleine verhouding tussen de wijs- en ringvinger (waarbij de wijsvinger dus langer is dan de ringvinger) ‘mannelijker’ door testosteron. Zij konden zich minder goed inleven in anderen.

Bron: UU

Lees ook:Testosteron bevordert samenwerking tussen vrouwen
Lees ook:Korte ringvinger is gunstig bij prostaatkanker
Lees ook:Er komt een anticonceptiepil zonder bijwerkingen
Lees ook:Keizersnee veroorzaakt vaak klachten
Lees ook:Eerste baarmoedertransplantatie succesvol

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Testosteron tast inlevingsvermogen vrouwen aan

  1. frank

    “Hoe korter de wijsvinger tov de ringvinger, hoe meer blootstelling aan testosteron.”
    En later : “vrouwen met een kleine verhouding tussen wijs- en ringvinger (waarbij de wijsvinger dus langer is dan de ringvinger) zijn mannelijker door testosteron.”
    Even een kleine vingerwijzing; dit is tegenstrijdig, toch ?

      /   Reply  / 
  2. Rob

    Ik kan het verkeerd hebben hoor, maar volgens mij hebben vrouwen daar helemaal geen Testosteron voor nodig ;-]

      /   Reply  / 
  3. wimpie

    Testosteron tast het inlevingsvermogen van vrouwen aan, is dat ook al een reden om PVV stemmer te zijn? Of is het het populisme dat een gebrek aan intelligente emotie moet verbloemen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>