‘IVF-vader kan onvruchtbaarheid aan zoon doorgeven’


Jongetjes die worden geboren na een IVF-behandeling, zijn mogelijk net zo onvruchtbaar als hun vader. Dat blijkt uit Brits onderzoek onder ruim 400 kinderen door het Institute of Child Health in Londen.

De onderzoekers bekeken 211 jongetjes die zijn verwekt met behulp va ICSI – een vorm van IVF waarbij de zaadcel rechtstreeks in de eicel wordt geïnjecteerd – en 195 normaal verwekte jongetjes.

De eerste IVF baby in Groot-Brittannie werd in 1992 geboren. Een echt onderzoek naar de vruchtbaarheid van deze kinderen is daardoor nog niet mogelijk.

Wel kan worden gekeken naar de lengte van de ringvinger, dat wordt gezien als een criterium voor vruchtbaarheid.

De jongetjes uit het onderzoek waren 6 jaar. Qua lichaamslengte verschilden ze weinig van elkaar, maar de ICSI-jongetjes hadden beduidend kortere ringvingers. Dat kan mogelijk duiden op een verminderde vruchtbaarheid.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij mannen met weinig sperma de ringvingers vaak korter of even lang zijn als hun wijsvinger.

Volgens kinderarts Alastair Sutcliffe is dit de eerst studie in zijn soort. ‘ We weten nog niet wat de gevolgen van de bevindingen zullen zijn omdat de kinderen nog erg jong zijn. Maar we moeten mensen wel informeren.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Steeds meer jongetjes hebben afwijking aan penis
Lees ook:Kunstmatig sperma ontwikkeld tegen onvruchtbaarheid
Lees ook:Twijfels over onderzoek soja en hoeveelheid sperma
Lees ook:Mannen hebben ook een biologische klok
Lees ook:‘Verminderde vruchtbaarheid bij mannen door tandpasta’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘IVF-vader kan onvruchtbaarheid aan zoon doorgeven’

  1. Janine

    En hoe is het met de vrouwen gesteld? Zijn die oook vruchtbaarder als hun ringvingers langer zijn dan hun wijsvinger?

      /   Reply  / 
  2. W.K. v. Stuijvenberg

    Deze behandeling moet uit het basispakket als het enigszins waar is. Zo wordt het probleem generatie op generatie minder, tenzij men zelf het volle pond voor de behandelingen neerlegt. Soms moet je de natuur zijn gang laten gaan.

      /   Reply  / 
  3. Joke

    We hebben even gekeken, maar de ringvinger van mijn man is beduidend korter dan zijn wijsvinger. We zijn gelukkig getrouwd en hebben (zonder kunstgrepen) vijf (!!) kinderen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>