‘Verminderde vruchtbaarheid bij mannen door tandpasta’

hiSchokkend nieuws! Chemicaliën in tandpasta en zeep, zijn mogelijk verantwoordelijk voor een verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Wetenschappers hebben aangetoond dat de chemicaliën in zeep, tandpasta en speelgoed van invloed zijn op het sperma.

Het gaat om producten die veilig zijn verklaard voor gebruik, maar de onderzoekers gebruiken een nieuwe manier om het effect op sperma te testen.

Men beweert nu dat één op de drie huishoudelijke producten direct effect heeft op de manier waarop spermatozoïden ‘zwemmen’. Bovendien zou de mannelijke zaadcel vroegtijdig het enzym lozen dat nodig is om een eicel binnen te dringen en te bevruchten.

De chemicaliën zouden in sommige gevallen vrouwelijke hormonen nabootsen, zoals oestrogeen, en in andere gevallen juist mannelijke hormonen, waardoor het mannelijke voortplantingssysteem van slag raakt. Een cocktail van verschillende chemicaliën zou dat effect nog versterken.

,,Voor het eerst hebben we een direct verband gevonden tussen de blootstelling aan endocrien-verstorende chemicaliën van industriële producten en tegengestelde effecten op het sperma”, zei onderzoeker Niels Skakkebaek van het universitair medisch centrum van Kopenhagen tegen de krant.

Bron: The Independent

Lees ook:Verdacht ingrediënt in tandpasta
Lees ook:Zin in een stukje zeep?
Lees ook:Europa waarschuwt voor chemische stoffen
Lees ook:Tandenpoetsen is moeilijker dan je denkt!
Lees ook:Kunstmatig sperma ontwikkeld tegen onvruchtbaarheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>