Europa waarschuwt voor chemische stoffen

Het Europese Milieuagentschap (EEA) trekt aan de alarmbel over hormoonverstorende chemische stoffen die veel voorkomen in dagelijkse producten, zoals voedsel, cosmetica, speelgoed en zelfs babyproducten. Er zijn sterke aanwijzingen dat ze kunnen leiden tot kanker, diabetes, onvruchtbaarheid en overgewicht.

Milieuorganisaties, artsen en consumentenverenigingen waarschuwen al jaren voor de schadelijkheid van de stoffen. Het gaat onder andere om ftalaten, bisphenol-A en parabenen, allemaal chemicaliën die het hormoonstelsel verstoren.

De stoffen worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het toenemende aantal gevallen van kanker, de dalende zaadkwaliteit bij mannen, diabetes en zwaarlijvigheid.

Voor het eerst waarschuwt nu ook de Europese milieuwaakhond EEA voor de effecten van de chemicaliën, al is het voorzichtig. Want hoewel vaststaat dat de zogeheten EDC’s (endocrine disrupting chemicals) schade aanbrengen aan diersoorten in het wild en laboratoriummuizen, is het effect op mensen moeilijk wetenschappelijk aan te tonen.

Toch beschikt het agentschap over een reeks onderzoeken die blootstelling aan de chemicaliën in verband brengen met problemen aan schildklier, immuunsysteem, zenuwstelsel en voortplanting bij dieren.

De link tussen bepaalde stoffen en kankers is volgens de EEA al duidelijk vastgesteld. Zo is van EDC’s met een soortgelijke werking als het vrouwelijke hormoon oestrogeen bewezen dat het een risicofactor is voor onder meer borstkanker en endometriose.

Ook linken verschillende studies de stoffen met autisme, aandachtsstoornissen, vroegere puberteit bij meisjes en ontwikkelingsachterstand bij kinderen.

Het agentschap benadrukt dat meer onderzoek nodig is om de invloed van EDC’s te bevestigen of in vraag te stellen. Ondertussen acht ze het beter om terughoudend te zijn met het gebruik van de chemische stoffen tot hun effecten beter bekend zijn.

Bron: EEA

Lees ook:‘Kappers lopen meer risico op kanker’
Lees ook:Aspirine kan sommige kankers helpen bestrijden
Lees ook:Groot Europees onderzoek naar kanker bij kinderen
Lees ook:Groenten en fruit helpen minimaal tegen kanker
Lees ook:Kanker opsporen met blaastest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>