Onze bedorven voeding gedumpt in Afrika

We hebben het zogenaamd zo goed voor met Afrika. En dat de Wereldkampioenschappen Voetbal nu in Zuid-Afrika worden gehouden is niet alleen goed voor dat land, maar voor het hele continent, hoor je overal. Maar ondertussen sturen we er wel allerlei voedingsmiddelen en chemische stoffen naar toe, waarvoor wij onszelf te goed vinden.

Dat heeft Herman Koëter, voormalig bestuurder van het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA en van de OESO, tegen het ANP gezegd.

‘DDT is een goed voorbeeld van een insectenbestrijdingsmiddel dat in Europa is verboden, maar vrolijk naar Afrika wordt geëxporteerd. Ook in de voeding zien we zaken die door herverpakking ineens niet langer ‘over de houdbaarheidsdatum’ zijn. Een partij vis met te veel kwik of dioxinen eindigt niet zelden in een ontwikkelingsland’, zegt Koëter.

De Nederlander geeft trainingen aan toezichthouders in Afrika, China en andere niet-westerse landen over de risico’s van voeding en chemische stoffen.

In die landen is de kennis over voedselveiligheid vaak beperkt. ZO weten veel Afrikaanse boeren volgens Koëter niet dat je sla niet één dag voor de oogst moet bespuiten met gif tegen slakken.

En het besproeien van sla met water om het frisser te laten ogen, is prima. Maar doe dat dan wel met schoon water en niet met water afkomstig uit een open riool dat vol ziekteverwekkende bacteriën zit.

Gelukkig neemt de kennis wel langzaam toe, merkt Koëter. En dat is hard nodig, want anders blijft het rijke westen zijn ‘afval’ maar in de derde wereld dumpen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Lees ook:Mandela heeft longontsteking
Lees ook:‘Aids kan in 2050 uitgeroeid zijn’
Lees ook:WHO: besnijdenis kan miljoenen mensenlevens redden
Lees ook:‘Gezondheid Mandela met de dag beter’
Lees ook:Jaarlijks 3000 doden door het werk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>