‘Biologische voeding is niét gezonder’


Er zijn geen bewijzen dat biologisch voedsel gezonder is dan reguliere levensmiddelen. Dat stelt de Gezondheidsraad in het advies Biologisch geteelde levensmiddelen’.

‘De Gezondheidsraad concludeert op basis van het uitgebreide literatuuronderzoek dat er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen’, zo schrijft demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Met betrekking tot het effect van producten op de gezondheid stelt de Gezondheidsraad dat dergelijke verschillen niet te interpreteren zijn in de zin van gezondheidswinst. Er zijn namelijk geen biomarkers geïdentificeerd die een wetenschappelijk onderbouwde relatie met gezondheidswinst hebben. Er zijn alleen biomarkers die iets zeggen over risicofactoren, zoals een hoog cholesterolgehalte in relatie tot hartziekten.

Uit voedingstesten blijkt vaak dat biologische producten minder toevoegingen en residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten – al zijn er ook uitzonderingen die de regel bevestigen – maar dat betekent niet automatisch dat de producten daardoor beter zijn voor de gezondheid.

Volgens Robert Rémy, voedingsspecialist van de Belgische Consumentenbond Test-Aankoop, wordt hiermee duidelijk dat het geen goed idee van de biosector was om de promotie te veel toe te spitsen op de voedingskundige gezondheidsaspecten.

‘Ze zouden er beter aan doen het duurzame karakter van de biolandbouw, het respect voor de omgeving en de bodem en het verstandig omspringen met water en energie te benadrukken, want ook dát is biovoeding, en ook daarvoor koopt de consument bio’, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Overigens is biologische voeding wel erg populair: de omzet ervan is in de eerste helft van 2010 met 12% gestegen ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. Vooral biokruidenierswaren en biovleeswaren maakten een grote sprong (26%).

Lees ook:Biologisch is toch gezonder
Lees ook:1 miljard aan biologisch voedsel
Lees ook:Biologisch en duurzaam is de trend
Lees ook:Tik ’n gratis biologisch eitje bij je paasontbijt!
Lees ook:Supermarkten bieden steeds meer biologische producten

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Biologische voeding is niét gezonder’

  1. Tarwegrassap

    Maar er zit wel meer smaak aan, sommige producten proef je echt weer de smaak van vroeger.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>