Gaan we de griep weer hypen?

Het lijkt wel een erfenis van de uitbraak van Mexicaanse griep tijdens de vorige winter dat we nu zo panisch doen over de griep. Termen als ‘explosie’ en ‘pieken’ beheersen al een week de media, terwijl er vrij weinig aan de hand is.

Ja, de griep verspreidt zich over ons land. Maar dat is elk jaar. Terwijl het Nivel de boel sust door te roepen dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, riep de website Grotegriepmeting.nl – waarop Nederlanders en Belgen kunnen bijhouden of ze last hebben van verkoudheids- of griepklachten – deze week al dat de griepepidemie op een haar na een feit is.

Epidemioloog Carl Koppeschaar, het brein achter de grote griepmeting, noemt zijn eigen website een stuk betrouwbaarder dan de cijfers van het Nivel. Die telt het aantal huisartsenbezoeken. Het is inderdaad waar dat niet iedereen met griepklachten naar de huisarts gaat, maar daarom spreekt het Nivel dan ook al bij een vrij laag aantal huisartsbezoeken (51 op de 100.000) van een epidemie.

Nee, laten we dan de kaart op de Grotegriepmeting.nl eens bekijken. Wie het aantal gele (vermoedelijk verkouden) en rode (vermoedelijk griep) vlakjes telt gelooft nooit dat België al officieel een griepepidemie heeft en Nederland niet. En hoezo is de griepepidemie vooral in Noord- en Oost-Nederland een feit? De Randstad telt veel meer griepmeldingen.

Bij de site hebben 15.000 Nederlanders zich vrijwillig ingeschreven die iedere week vragenlijstje toegestuurd, waarmee ze aangeven of ze plotseling koorts hebben gekregen en daarnaast griepsymptomen als hoesten, verkoudheid en spierpijn.

Maar in hoeverre vullen zij de vragenlijst trouw elke week in, en vullen ze hem naar waarheid in? En wat als het gros van de deelnemers in de Randstad woont – wat aannemelijk is – wordt dat daar dan rekening mee gehouden?

Nee, vooralsnog lijken de voorspellingen van het Nivel/RIVM een stuk betrouwbaarder dan de kaart van de Grotegriepmeting en is er nog vrij weinig aan de hand. De komende twee weken is er in ieder geval nog geen sprake van een epidemie.

Lees ook:‘Griep lijkt nu al op haar retour’
Lees ook:Griepepidemie is op komst
Lees ook:Griep deinst nu echt terug
Lees ook:Griepepidemie lijkt over hoogtepunt heen
Lees ook:Griep slaat om zich heen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Gaan we de griep weer hypen?

  1. Petra

    Ik heb ook een tijdje meegedaan aan de griepmeting, maar stop er nou mee, want afgelopen week had ik griep, maar volgens de meting waren het verkoudheidsverschijnselen. Terwijl ik toch alle griepverschijnselen had: koude rillingen, koorts, moe, hoofdpijn, pijn achter mijn ogen, droge hoest.
    Probleem was waarschijnlijk dat ik mijn temperatuur niet heb opgemeten. Ik heb geen goede thermometer in huis en het was toch duidelijk dat ik koorts had.
    Maar als je niet temperatuurt, tel je bij de grotegriepmeting dus niet mee als griepgeval. Ik heb daarom besloten te stoppen om elke week trouw het lijstje in te vullen. Die meting slaat inderdaad nergens op.

      /   Reply  / 
  2. Paul

    Ieder jaar overlijden er 1000-2000 mensen aan de gevolgen van een Griep. In bijna 2 jaar tijd zijn er in Nederland echter maar 66 mensen overleden aan de gevolgen van ‘mexicaanse’ griep. Er worden dit jaar ook geen kinderen meer gevaccineerd vanwege de Bijwerkingen van de vaccins geeft het RIVM nu zelf toe.
    Zembla maakte onlangs een uitzending over de Griepvaccins die Niet werken: ‘De overbodige griepprik’. Nieuwsuur maakte onlangs een uitzending over het grote ‘Mexicaanse’ griep bedrog en Onderzoeks Journalist Daan de Wit schreef het boek ‘Mexicaansegriep Dossier’ hierover.

      /   Reply  / 
  3. Eric

    Ik lees zojuist bij het NIVEL dat ook de huisartsen die zijn aangesloten bij dit instituut in de eerste week van januari een “fikse toename” van het aantal griepgevallen registreerden. Met gemiddeld 87 gevalen per week op 100.000 mensen is dat toch overduidelijk een epidemie? Het Nivel zelf rept namelijk over een epidemische grens van 51 per per week op 100.000 personen.

      /   Reply  / 
    1. Paul

      Ja, dus?

      Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mensen die de ‘mexicaanse’ griep hebben gehad, zélf anti-stoffen aanmaken tegen 3 griepsoorten, de ‘H1N1′-varianten, ‘vogelgriep’ en de o, zo dodelijke ‘spaanse’ griep van 1918. Het bewijst dat het lichaam geen vaccinaties nodig heeft, maar juist sterker wordt wanneer het griep op een natuurlijke wijze verslaat!

      Bronnen: http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/nieuws/4832/nuttige-antistoffen-tijdens-mexicaanse-griep

      http://www.healthylives.nl/nieuws/verzorging/2010/december/antistoffen-mexicaanse-griep-bieden-bescherming-tegen-andere-griepvarianten

      http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1007124/varkensgriep-levert-slachtoffers-super-weerstand-op.aspx

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>