Strengere tabakswet gunstig voor baby’s

Sinds de invoering van anti-rookwetgeving is het aantal zwangeren dat aan rook wordt blootgesteld afgenomen. Dat heeft een gunstig effect op hun baby’s: zij hebben een betere longfunctie en een hoger geboortegewicht als hun moeder tijdens de zwangerschap minder meerookt. Dat blijkt uit het Whistler-onderzoek van het UMC Utrecht.

Onderzoeker Marije Koopman, die deze week op het onderzoek promoveerde, ontdekte dat baby’s van moeders met de minste blootstelling aan sigarettenrook de beste longfunctie en het hoogste geboortegewicht hebben. Dit lijkt een duidelijk verband te hebben met de strengere Tabakswet.

In het Whistler-onderzoek analyseerden wetenschappers van het UMC Utrecht de gezondheid van ruim 1600 gezonde, vijf weken oude kinderen geboren tussen 2001 en 2010. De gezondheid van de kinderen vergeleken ze met het rookgedrag van de moeders tijdens de zwangerschap. Via vragenlijsten gaven de moeders aan hoe vaak ze tijdens de zwangerschap aan sigarettenrook waren blootgesteld.

De onderzoekers verdeelden de kinderen in 3 groepen: kinderen geboren tussen 2001-2004, tussen 2005-2007 en tussen 2008-2010. Moeders uit de eerste (‘oudste’) groep bleken het meest blootgesteld geweest te zijn aan meeroken; moeders uit de laatste (‘jongste’) groep het minst.

Bij hen was de longelasticiteit van de baby’s hoger, de longweerstand juist lager en het geboortegewicht hoger. Een betere longfunctie vermindert de kans op luchtwegaandoeningen bij het kind.

De onderzoekers denken dat de gunstige gezondheidseffecten op pasgeboren baby’s gevolg zijn van aanpassingen in de tabakswet die toen zijn doorgevoerd. Ze raden aan om wereldwijd strengere regels in te stellen over blootstelling aan tabaksrook.

Bron: UU

Lees ook:‘Luchtverontreiniging veroorzaakt geen vroeggeboorte’
Lees ook:Kleine baby later vaak depressief
Lees ook:Vitaminepil tijdens zwangerschap zorgt voor grotere baby
Lees ook:Zwangerschapsverlof belangrijk voor groei baby
Lees ook:‘IVF-baby uit bevroren embryo gezonder’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>