Is zout nu wel of niet slecht voor het hart?

Soms weten onderzoekers zelf niet wat ze met hun onderzoeksresultaten aan moeten. Tenminste, daar lijkt het wel op in Belgische onderzoek naar de effecten van zout op de gezondheid. Of je veel of weinig zout eet zou geen invloed hebben op het hart, luidt de omstreden conclusie. Maar, roept onderzoeker Jan Staessen van de Universiteit Leuven er direct achteraan: ‘We moeten voorzichtig zijn met uitspraken over het effect van zout op het hart en de vaten.’

Dat lijkt me een logische reactie voor iemand die tot een heel andere conclusie komt dan de gangbare opvatting. Want die is dat te veel zout de bloeddruk kan verhogen en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.

Jaarlijks sterven er zo’n 2500 Nederlanders aan hart- en vaatziekten door het eten van te veel zout, bracht de Hartstichting onlangs naar buiten.

Maar uit het Leuvense onderzoek onder circa 3700 Europeanen zou nu blijken dat mensen die weinig zout eten juist méér kans hebben op hart- en vaatziekten. Te veel zout eten zou geen effect hebben.

Wereldwijd kwam er direct kritiek op de publicatie van het onderzoek vandaag in het gezaghebbende vakblad the Journal of the American Medical Association (JAMA).

Het aantal deelnemers aan de studie is te klein om zulke stevige conclusies te trekken, schrijven Amerikaanse wetenschappers van de prestigieuze Harvard Universiteit. Ook uitten ze kritiek op de onderzoeksmethode.

Bij de deelnemers is aan het begin van de studie gedurende 24 uur de hoeveelheid natrium in de urine gemeten, wat een betrouwbare methode is om zoutconsumptie te meten. Maar op basis van de resultaten van die ene dag kun je geen conclusies trekken over de kans op hart- en vaatziekten jaren later. De zoutinname verschilt van dag tot dag; de resultaten van 1 dag zeggen dus niets over de zoutconsumptie gedurende een langere periode.

Ook merken de onderzoekers op dat de Belgische wetenschappers geen rekening hebben gehouden met andere factoren die de zoutiname en het risico op hart- en vaatziekten beinvloeden, zoals lengte en lichaamsbeweging. Mensen die lang en actief zijn hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Tegelijkertijd krijgen ze meer zout binnen, simpelweg omdat ze meer eten.

De JAMA studie maakt echter geen onderscheid in lengte, lichaamsactiviteit en calorie-inname. Hierdoor zou het kunnen lijken dat een hoge zoutinname beschermt tegen hart- en vaatziekten, terwijl dat eigenlijk lengte of lichaamsactiviteit daarvoor verantwoordelijk zijn.

Dr Walter Willet van de Harvard Universiteit: ‘Neem deze studie met een flinke korrel zout en gooi het daarna in de prullenbak. Deze studie hoort op geen enkele manier van invloed te zijn op de aanbevelingen rond zoutconsumptie.’

Bron: Harvard University

Lees ook:Wetenschappers vinden verband beroerte en light frisdrank
Lees ook:Veel verschil in zoutgehalte voedingsmiddelen
Lees ook:Minder zout eten kan nierdialyse voorkomen
Lees ook:Nederlanders krijgen nog steeds te veel zout binnen
Lees ook:ADV: Eet net als schaatscoach Henk Gemser voortaan elke dag Becel brood

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Is zout nu wel of niet slecht voor het hart?

  1. Monty5

    Dat is het nu altijd met al die onderzoeken, de ene keer is iets goed en dan weer slecht, het ia alleen maar geld verknoeien want je schiet er niets mee op.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Minder zout eten blijft het advies | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>