Nederlanders krijgen nog steeds te veel zout binnen

Ondanks alle inspanningen de afgelopen jaren om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder zout binnenkrijgen, is de zoutinname in ons land sinds 2006 nauwelijks veranderd. We krijgen nog steeds bijna anderhalf keer zoveel zout binnen als de 6 gram die de Gezondheidsraad als maximum hoeveelheid per dag adviseert. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het onderzoek is onderdeel van de zogeheten Voedsel Consumptie Peiling (VCP) van het RIVM, een periodiek onderzoek naar de voedselconsumptie en ‘voedingsstatus’ van Nederlanders. In 2006 is bij volwassenen in Doetinchem gekeken naar de inname van zout en jodium. In 2010 is dit onderzoek herhaald.

De inname van natrium en jodium is geschat door te meten hoeveel natrium en jodium er in urine zit die gedurende een etmaal is verzameld. De dagelijkse zoutinname kan op basis van deze natriuminname worden berekend.

Van 342 deelnemers is uiteindelijk de dagelijkse zout- en jodiuminname berekend. De helft van de deelnemers had een zoutinname van meer dan 8,5 gram per dag. In 2006 was dat 8,4 gram. Een te hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

De inname van jodium was ruim 179 microgram per dag, tegen 262 microgram in 2006. Nederland heeft geen voedingsnorm voor jodium en daarom is de inname vergeleken met de Amerikaanse norm van het Institute of Medicine (IOM) van 150 microgram per dag. De inname van jodium lijkt gedaald te zijn ten opzichte van 2006, maar is in 2010 op populatieniveau nog steeds voldoende. Een jodiumtekort kan een slechtwerkende schildklier veroorzaken.

Sinds 2006 zijn er allerlei inspanningen geweest om de zoutinname in Nederland te verlagen. Zo is het maximaal toegestane zoutgehalte in brood verlaagd en heeft de industrie beloofd zich in te spannen om de hoeveelheid zout in bewerkte voedingsmiddelen te reduceren. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat van dit laatste weinig terecht is gekomen. De cijfers van het RIVM bevestigen dit.

Hoewel het onderzoek alleen in Doetinchem is uitgevoerd, kunnen de resultaten van dit zout- en jodiumonderzoek als een voorzichtige indicatie worden gezien voor de zout- en jodiuminname van de gehele Nederlandse bevolking.

Bron: RIVM

Lees ook:Kleine kinderen eten te zout
Lees ook:Bacon kan 40% minder zout
Lees ook:We eten te zout met zijn allen
Lees ook:Wat is jodium precies en wat doet het?
Lees ook:Hollandse vinding maakt eten veel minder zout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>