Erfelijke aanleg voor diabetes voor het eerst op te sporen

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een test ontwikkeld waarmee voor het eerst kan worden vastgesteld of iemand aanleg heeft voor diabetes type 2 (ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd). De test biedt de kans om tijdig in te grijpen. Met bijvoorbeeld leefstijladviezen en eventueel medicijnen kan zo worden voorkomen dat iemand diabetes krijgt. 

De nieuwe test – een wereldprimeur volgens het Erasmus MC – biedt de gelegenheid om vast te stellen dat iemand niet efficiënt met zijn insuline omgaat. De persoon maakt bijvoorbeeld nieuwe insuline aan, terwijl er nog een aanvaardbare voorraad is.

Gebeurt dat bij een jonger iemand, dan heeft hij genetische aanleg voor diabetes type 2 en kan hij in combinatie met slechte eetgewoonten – te veel eten en te weinig bewegen – de ziekte op latere leeftijd ontwikkelen.

Die jongeren kunnen nu al leefstijladviezen en medicatie krijgen die er bijvoorbeeld voor zorgt dat hun lichaam efficiënter met insuline omgaat. Felix de Rooij, hoofd van het lab metabolisme: ‘Zouden ze daar pas over een kwart eeuw mee beginnen, dan is op dat moment de kans groot dat het leed al is geschied. De ziekte is dan misschien een feit en niet meer terug te draaien.’

Met de oude test die wereldwijd wordt gebruikt, was alleen te zien dat iemands suikergehalte in het bloed niet in orde is. De nieuwe variant maakt ook onderscheid tussen nieuw aangemaakte insuline en insuline op voorraad.

Nederland telt circa 900.000 mensen bij wie diabetes niet is vastgesteld, maar bij wie de ziekte wel sluimert. Jaarlijks krijgt ongeveer 9% van hen de aandoening.

Diabetes type 2 komt vooral op oudere leeftijd voor, vanaf ongeveer 40 jaar, en vooral bij mensen met overgewicht én een erfelijke aanleg.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:‘Alzheimer is vorm van diabetes’
Lees ook:Wereld Diabetes Dag in het teken van het kind
Lees ook:Witte wijn helpt tegen diabetes
Lees ook:Goed nieuws voor diabetespatiënten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>