Kans om heel oud te worden neemt toe


De levensverwachting van pasgeborenen is tussen 2000 en 2010 sterk toegenomen. Op dit moment worden mannen gemiddeld 78,8 jaar en vrouwen 82,7 jaar. In 2000 was dat nog 75,5 en 80,6 jaar. Ook de kans om heel oud te worden neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo is de kans dat een 65-jarige 100 jaar oud wordt in het afgelopen decennium ruim verdubbeld voor vrouwen en verdrievoudigd voor mannen. Deze kans is echter nog steeds klein: ruim 2% voor 65-jarige vrouwen en minder dan 1% voor 65-jarige mannen. De kans om 80 te worden ligt een stuk hoger: in 2010 had een 65-jarige man 63% kans om de 80-jarige leeftijd te bereiken. Tien jaar eerder was dat nog 52%.

Bij vrouwen was de toename minder sterk, maar hun kans om 80 te worden is nog  beduidend groter dan die van mannen. Met de overlijdensrisico’s van 2010 haalt drie kwart van de 65-jarige vrouwen de 80.

Als de huidige sterfterisico’s ook in de toekomst blijven gelden, wordt een derde van de 65-jarige vrouwen 90 jaar of ouder. Tien jaar geleden was dit nog een kwart. Bijna een op de vijf mannen van 65 jaar mag verwachten 90 jaar of ouder te worden, tegen bijna een op de negen in 2000.

De levensverwachting in 2010 is berekend op basis van de sterfterisico’s per leeftijd die in dat jaar golden. Als deze risico’s in de toekomst verder blijven dalen in het tempo dat verondersteld is in de meest recente bevolkingsprognose, dan zal de levensverwachting nog hoger uitvallen.

Bron: CBS

Lees ook:Vrouwen die nu 40 jaar zijn, hebben grotere kans om 90 te worden
Lees ook:65-plusser leeft langer en gezonder
Lees ook:Vrouwen leven 4,4 jaar langer dan mannen
Lees ook:Levensverwachting stijgt harder dan gedacht
Lees ook:Kans om kanker te krijgen is 40%

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kans om heel oud te worden neemt toe

  1. Martijn

    We halen de vrouwen nog wel eens in.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>