Aantal orgaantransplantaties neemt toe

Het aantal orgaantransplantaties is vorig jaar met 5% gestegen. In totaal waren er 221 orgaandonoren en 670 orgaantransplantaties. De toename zorgde er er echter niet voor dat de wachtlijst voor een orgaan is geslonken. Begin dit jaar stonden er 1311 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Een jaar geleden was dat 1300, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

In 2011 zijn er 670 transplantaties met organen van overledenen uitgevoerd. Daarbij zijn in totaal 763 organen getransplanteerd. Ook dat zijn er meer dan in 2010: toen werden 716 organen getransplanteerd.

De voorlopige cijfers laten zien dat er voor het eerst meer hartdode donoren zijn dan hersendode donoren. Als een patiënt hersendood is, worden hartslag en ademhaling kunstmatig in stand gehouden. Omdat de bloedcirculatie op gang wordt gehouden, blijven alle organen geschikt voor transplantatie.

Hartdode donatie is donatie van organen nadat het hart van een patiënt is gestopt. Bij hartdood is er geen bloedsomloop meer en kunnen niet alle organen gedoneerd worden. In eerste instantie konden van deze donoren alleen de nieren getransplanteerd worden.

Onder andere door verbeterde technieken is het steeds vaker mogelijk om ook de longen, lever en alvleesklier van een donor die hartdood is te gebruiken voor transplantatie. Dit is belangrijk, omdat er nog steeds een lange wachtlijst voor orgaantransplantatie is.

Ook het aantal postmortale weefseldonoren steeg in 2011 met 19% naar 1851. En het aantal weefseltransplantaties (hoornvlies, bot, hartkleppen en vaten) nam met bijna 10% toe. Deze stijging is vooral te danken aan de toename van hoornvliesdonatie en dat komt weer doordat de maximale donorleeftijd voor hoornvliezen in 2010 is verhoogd van 75 naar 85 jaar.

Bron: Transplantatie Stichting

 

Lees ook:Flinke stijging levende orgaandonaties
Lees ook:Wachtlijst voor orgaantransplantatie neemt iets af
Lees ook:In België wordt wachtlijst donoren wél korter
Lees ook:Recordaantal orgaantransplantaties in 2007
Lees ook:Minder mensen op wachtlijst orgaandonatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>