VUmc staakt omstreden programma ’24 uur’

Het VU medisch centrum (VUmc) heeft Eyeworks en RTL Nederland gevraagd af te zien van verder uitzending van het programma ’24 uur tussen leven en dood’. Het ziekenhuis zegt in verklaring te hebben ‘bemerkt dat het programma ’24 uur tussen leven en dood’ in toenemende mate onrust geeft onder patiënten, medewerkers en tot een heftige maatschappelijke discussie leidt.’ Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.

‘De eerder gemaakte afweging tussen de privacy van kwetsbare patiënten en het publiek belang is niet houdbaar gebleken’, aldus het ziekenhuis. De vooraf vastgelegde toestemmings- en inzageprocedure had bezoekers van de Spoedeisende Hulp (SEH) een gevoel van veiligheid en zorgvuldigheid moeten geven, maar dat bleek niet het geval.

Daarnaast heeft VUmc nieuwe informatie verkregen van patiënten waaruit blijkt dat de afspraken op de SEH onvoldoende zorgvuldig zijn uitgevoerd.

Elmer Mulder, voorzitter raad van bestuur: ‘De standaarden die VUmc belangrijk vindt op het gebied van zorgvuldige patiëntenzorg blijken onvoldoende gewaarborgd te zijn. VUmc is tot de conclusie gekomen dat de nu ontstane onrust niet opweegt tegen de beoogde doelstellingen met dit programma: inkijk in de zorg, transparantie en voorlichting. VUmc vraagt Eyeworks en RTL Nederland af te zien van verdere uitzending en treedt met beide daarover in overleg.’

VUmc wilde met ’24 uur tussen leven en dood’ een integer programma maken waarin te zien is hoe de zorg op de spoedeisende hulp van VUmc zorgvuldig en professioneel wordt verleend. Het academische ziekenhuis werkt vaker mee aan tv-programma’s om een duidelijk beeld te geven over wat er gebeurt in de zorg, de besteding van publiek geld en wat er met dit geld bereikt kan worden op het terrein van zorg en onderzoek.

Het ziekenhuis gaat zich nu bezinnen over op welke manier zij dit in de toekomst kan blijven doen.

Bron: VUmc

 

Lees ook:‘Spoedeisende hulp altijd in de buurt’
Lees ook:‘Big Brother’ in VU medisch centrum
Lees ook:VUmc en Eyeworks schikken met justitie
Lees ook:Geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Lees ook:Bijna 1 miljoen kijkers voor ’24 uur’ op SEH

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>