‘Waarschuwing voor hoge zonkracht’


De komende dag is de ‘zonkracht’ hoog, waarschuwen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en KWF Kankerbestrijding. Vandaag kan zelfs zonkracht 8 bereikt worden, de hoogste waarde die in Nederland mogelijk is. Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller je kunt verbranden en hoe groter de kans op huidkanker.

Reden voor beide organisaties om alarm te slaan: de afgelopen decennia is ons zongedrag veranderd en dat wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de forse toename van het aantal gevallen van huidkanker.

Nederlanders zijn zich steeds bloter gaan kleden, we hebben meer vrije tijd en brengen onze vakanties vaker in zonnige oorden door.

We moeten daar nu de prijs voor betalen: in de afgelopen 20 jaar is het aantal nieuwe gevallen van huidkanker meer dan verdubbeld, van ruim 1000 per miljoen inwoners naar meer dan 2000. En een verdere toename is te verwachten, blijkt uit berekeningen van het RIVM.

Door verstandig te zonnen kun je de kans op huidkanker verkleinen. Op www.rivm.nl/zonkracht kun je zien wat de actuele zonkracht is. De zonkracht is het grootst rond 13.30 uur op een onbewolkte zomerdag. De zon staat dan op het hoogste punt, de weg door de atmosfeer is dan korter en de filtering gering, aldus het RIVM.

In Nederland is de zonkracht dan 6 á 7. Heel soms ook 8. Ter vergelijking: in Zuid-Frankrijk of Spanje bereikt de zonkracht maximale waarden rond 10.

Je kunt je allereerst met kleding beschermen tegen de zon. Kleding laat nauwelijks de schadelijke uv-B straling door die zonnebrand en huidkanker veroorzaakt. Daarnaast is het belangrijk om je goed in te smeren met een zonnebrandcrème.

Let op: ook in de schaduw en onder een parasol kun je verbranden! Op de website van KWF Kankerbestrijding vind je meer tips over verstandig zonnen.

KWF heeft ook een gratis zonkracht-app ontwikkeld met de actuele zonkrachtwaarde in Nederland. Je krijgt een persoonlijk advies op basis van je huidtype na het invullen van de huidtypetest.

Bron: RIVM/KWF

Lees ook:Pas op voor sterke zonkracht vandaag!
Lees ook:Gevaarlijk sterke zonkracht in Nederland
Lees ook:Niet verbranden vandaag!
Lees ook:Meer huidkanker dan gedacht
Lees ook:Toename huidkanker 75 procent door zonnebaden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>