‘Nederlander ontevreden over slaap’

Bijna 40% van de Nederlanders vindt dat hij te weinig slaapt. Daarbij ligt meer dan de helft af en toe wakker. Een op de vijf (19%) ervaart regelmatig slaapproblemen en 13% zelfs dagelijks.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim 300 bezoekers van GezondheidsNet.nl. De problemen zorgen ervoor dat slechts 21% dagelijks uitgerust wakker wordt. Van de ondervraagden geeft 12% aan nooit uitgerust wakker te worden.

Bijna de helft van de ondervraagden wordt ‘s nachts wakker omdat ze naar het toilet moeten. Ook een snurkende of onrustige partner, zorgen en lichamelijke klachten houden mensen wakker. Een op de vijf weet niet wat de reden is van zijn slaapprobleem.

De meeste ondervraagden vallen vrijwel direct in slaap. Een kwart heeft echter meer dan een half uur nodig om in slaap te vallen. Om in slaap te vallen doet het merendeel van hen niets. Sommige vermijden bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld cafeïne (18%) of doen ontspanningsoefeningen (14%).

Gemiddeld slapen de ondervraagde Nederlanders 7 uur per nacht. 17% kan af met minder dan 6 uur en 5% heeft 9 uur of meer nodig. Opstaan gebeurt gemiddeld tussen 6.00 uur en 8.00 uur op een werkdag. Iets meer dan de helft slaapt uit op een vrije dag.

De meeste mensen gaan tussen 22.00 en 0.00 uur naar bed. De helft plakt hier in het weekend nog wel eens een extra uurtje aan vast.

Wakker worden gaat vaak vanzelf: 35% wordt zelfs voor de wekker wakker. Een op de vijf wordt door de wekker gewekt.

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Lig je ‘s nachts te slapen, te snurken of te zweten?
Lees ook:Aan geluid tijdens de slaap valt niet te wennen
Lees ook:Slapen helpt emoties onthouden
Lees ook:Stress grootste boosdoener bij slechte slapers
Lees ook:‘Tieners hebben aan 7 uur slaap genoeg’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Nederlander ontevreden over slaap’

  1. Jasper

    Interessant. Nederland kent een van de kortste, in sommige onderzoeken zelfs de kortste werkweek ter wereld. En nog steeds weten mensen te zeuren dat ze te weinig slaap krijgen. Ga eens naar de drie-banen cultuur in de VS kijken, of de loonslaven in China.

      /   Reply  / 
  2. Auping Royal

    Interessante opmerking Jasper. In het hele artikel wordt er echter totaal niet beweerd dat de werkweek/-druk invloed uitoefent op het slaapgedrag en -tevredenheid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>