Nieuwe alcoholpoli voor jongeren

Jonge comazuipers in de regio Rotterdam kunnen voortaan terecht bij de alcoholpoli van het Maasstad Ziekenhuis. Eerdere pilots van alcoholpoli’s in Delft, Eindhoven, Hoorn, Leeuwarden en Veldhoven hebben aangetoond dat met intensieve begeleiding van de jongeren herhaling of verdere verslavingsproblemen kunnen worden voorkomen.

In het Maasstad Ziekenhuis komen maandelijks 4 tot 5 jongeren binnen met ernstige alcoholvergiftiging. In een ziekenhuis zonder alcoholpoli worden jongeren vaak, na een behandeling op de Eerste Hulp en het uitslapen van de roes op de kinderafdeling, de volgende dag ontslagen.

Op de alcoholpoli krijgt het kind de dag na de alcoholvergiftiging in bijzijn van de ouders een gesprek met een kinderarts. Daaruit moet onder meer duidelijk worden of er sprake is van een eenmalig incident of dat er structurele problemen aan ten grondslag liggen.

Alcohol is voor jongeren onder de 18 zeer schadelijk  voor de verdere ontwikkeling van het brein. Door direct na een vergiftiging het kind en de ouders te confronteren met de gevolgen hoopt het Maasstad Ziekenhuis herhaling te voorkomen.

Na dit consult moet het kind het online-programma van het Trimbos Instituut doorlopen onder begeleiding van een verpleegkundige of pedagogisch medewerker. Dit om het kind een spiegel voor te houden over de consequenties van te veel drinken. Daarnaast worden gegevens verzameld voor wetenschappelijk onderzoek over de effecten van alcoholgebruik bij jongeren.

Als verdere medische begeleiding niet nodig is, mag het kind naar huis en moet het na 6 weken terugkomen om te kijken of er nog aanvullende hulp of begeleiding nodig is.

Na zes tot acht maanden vindt er een eindgesprek plaats met de kinderarts om samen met  kind en ouders te bezien of de begeleiding afgesloten kan worden.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Lees ook:Meer alcoholpoli’s voor comazuipers
Lees ook:Comazuipen onder jongeren stijgt opnieuw fors
Lees ook:Er komen meer alcoholpoli’s voor jongeren
Lees ook:‘Alcohol is funest voor hersenen kinderen’
Lees ook:Alcoholkliniek voor kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>