Comazuipen onder jongeren stijgt opnieuw fors

Het aantal jongeren dat vorig jaar met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis moest worden opgenomen is met maar liefst48% gestegen. Vooral onder 16 en 17-jarigen blijft het zuipen tot je erbij neervalt, populair.

In 2009 zijn 500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Maar volgens het NSCK ligt het daadwerkelijke aantal hoger, omdat niet alle jongeren bij een kinderarts terecht komen. In 2008 was het aantal opnames nog 337.

Van de jongeren die zichzelf in coma drinken doet 36% dat met behulp van sterke drank. Bier is slechts in 12% van de gevallen oorzaak van een alcoholvergiftiging onder jongeren.

Bij jongeren van 13, 14 en 15 jaar is een lichte daling te zien in het aantal ziekenhuisopnames door alcoholinname. Volgens minister Rouvout van Jeugdzaken is dat te danken aan de voorlichtingscampagne ‘Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind’ dat zich richt op de rol van de ouders.

Maar volgens kinderarts Nico van der Lely, gespecialiseerd in alcoholmisbruik door kinderen, werken de campagnes helemaal niet. In dagblad Sp!ts zegt hij vandaag: ‘Als ze 16 worden denk ze: ah, nu mag ik drinken. Dat gaat vaak fout en daar zijn maatregelen voor nodig.’

Volgens Van der Lely die in Delft de eerste polikliniek voor Jeugd & Alcohol oprichtte, reageren jongeren heel anders op alcohol dan volwassenen. Zo voelen jongeren het moment waarop ze moeten stoppen met drinken niet aankomen.

‘Ze vertonen ook minder uiterlijke kenmerken van dronkenschap dan volwassenen waardoor het moment dat het fout gaat voor hen en hun omgeving heel onverwacht kan komen.’

Lees ook:Comazuipen: wanneer valt de eerste dode?
Lees ook:‘Alcohol is funest voor hersenen kinderen’
Lees ook:Meer alcoholpoli’s voor comazuipers
Lees ook:Probleem van jonge comazuipers groeit de pan uit
Lees ook:In half jaar ruim 80 kinderen in ziekenhuis door alcohol

1 Reacties // Reageer

One thought on “Comazuipen onder jongeren stijgt opnieuw fors

 1. Jhonny be good

  Milioenen mensen sterven aan het gevolg van alcohol abuse….
  niemand sterft aan het wiet gebruik
  alcohol wordt niet verboden maar wiet wel….
  wie alcohol drinkt hoeft geen pasje, blowers wel
  blowers worden gecriminaliseert en drinkers niet….wat voor logica wordt hier hanteert? beter een dromerig en misschien beetje lui maar wel levende jongen dan een die aan coma zuipen dood gaat…of niet?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>