Comazuipen: wanneer valt de eerste dode?

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is in 2011 opnieuw gestegen. Vorig jaar moesten 762 comazuipers worden opgenomen, in 2010 waren dat er 684. Volgens kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de eerste eerste alcoholpolikliniek voor jongeren, is het wachten tot de eerste dode valt.

Het blijkt ieder jaar gekker te worden. Niet alleen neemt het aantal comazuipende jongeren toe, ook de gemiddelde leeftijd van het aantal jongens en meisjes dat dronken op de eerste hulp belandt, daalt. In 2010 waren de comazuipers gemiddeld 15,6 jaar, vorig jaar 15,3. Van der Lely werd in zijn ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, zelfs geconfronteerd met een jongen van 10 jaar.

Ook blijven de jongeren steeds langer buiten westen, vorig jaar gemiddeld 3 uur en een kwartier. In vergelijking met 2007 is dat ongeveer een uur langer.

Dit alles blijkt uit cijfers van het Nederlands Signalerings Centrum voor Kindergeneeskunde (NSCK) waarover de Volkskrant vandaag bericht.

Wie overigens denkt dat het vooral jongens betreft uit een lager sociaal milieu en uit gebroken gezinnen, heeft het mis.

De doorsnee comazuiper komt uit een traditioneel gezin waarin de ouders nog bij elkaar zijn. Excessief alcoholgebruik lijkt geen verband te houden met opleidingsniveau. Eén op de vijf binnengebrachte jongeren volgt een vwo-opleiding. Ook drinken ongeveer evenveel meisjes als jongens zich bewusteloos.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Alcoholkliniek voor kinderen
Lees ook:Jongeren zuipen zich klem met carnaval
Lees ook:Meer alcoholpoli’s voor comazuipers
Lees ook:Bijna 700 kinderen in het ziekenhuis door comazuipen
Lees ook:Vrouwen worden gemiddeld 83,29 jaar, mannen 79,87 jaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Comazuipen: wanneer valt de eerste dode?

  1. a.vrijlant

    De oorzaak van waaruit kinderen zo doordrinken zou kunnen aangeven dat zij het leven niet meer zo zien zitten, en van daaruit in een alcoholroes willen leven. Perfectie speelt daarbij een grote rol. Wanneer kinderen niet kunnen beantwoorden aan hun eigen perfectionistische ideeën worden deze omgezet in vernietigende effecten, zoals het ‘comazuipen’. De perfectie verwordt dan tot vernietiging van het eigen lichaam.
    Hieraan is weinig te doen, omdat dit een gegeven is wat in het DNA-molecuul is neergelegd, en mensen tot nog toe geen lichaamsmaterie kunnen veranderen.
    In de lilaca zijn er zeker mogelijkheden om deze problematiek aan te pakken, maar de resultaten liggen wel op de langere termijn. Bovendien moet de persoon in kwestie ook werkelijk meewillen in een doorzien van het eigen ego en de negatieve krachten die inwerken op zijn lichaam

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>