Jongeren zuipen zich klem met carnaval

Het lijkt onder jongeren wel een soort sport te zijn geworden om zoveel mogelijk te zuipen, liefst tot je out gaat. Jaarlijks belanden enkele honderden jongeren in het ziekenhuis door drankmisbruik. Ook tijdens carnaval gaan er weer onschatbare hoeveelheden bier doorheen in de cafés.

De alcoholpoli in het Eindhovense Catharina-ziekenhuis sloeg gisteren alarm over het grote aantal stomdronken jongeren dat afgelopen weekeinde werd binnengebracht. Vijf pubers waren zo dronken dat ze moesten worden opgenomen. Eén van hen moest zelfs naar de intensive care omdat hij zelf adem bijna geen adem kon halen.

Maar ook zonder carnaval vermaakt de jeugd zich wel. Vorige week nog moest een meisje van 15 uit Monster naar het ziekenhuis, omdat ze zich bewusteloos had gedronken op een verjaardagsfeestje van een vriendin.

En afgelopen weekeinde werd er in het ziekenhuis waar kinderarts Nico van der Lely werkt, het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, 4 ‘comazuipers’ onder de 16 jaar binnengebracht.

Van der Lely houdt sinds enkele jaren alle gegevens van jeugdige comazuipers in het land bij. Hij maakt zich zorgen over het drankgebruik van de jeugd. Want het aantal jongeren, en soms zelfs kinderen, dat zich in coma drinkt, neemt de laatste jaren alleen maar toe.

Waren het er in 2008 nog 288, in de eerste helft van het 2009 moesten er al 184 worden opgenomen. Ze zijn gemiddeld 15 jaar en liggen ongeveer 3 uur in coma, een uur langer dan in 2007.

Uit gegevens van onder andere de Stichting Alcoholpreventie en de Reinier de Graaf Groep in Delft bleek gisteren dat comazuipers steeds vaker hoogopgeleid zijn. In 2008 was 1 op de 10 comazuipers een vwo-leerling, vorig jaar nam dat toe naar 1 op de 5.

Het aantal vmbo’ers daalde met 5%, maar zij vormen met 41% van het totaal nog wel de grootste groep drankmisbruikers. Daarmee lijkt het er volgens Van der Lely op dat comazuipen voornamelijk een probleem is geworden van blanke kinderen uit traditionele Nederlandse gezinnen.

Vanuit de samenleving klinkt de roep steeds luider om de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar te verbieden. Op dit moment ligt de grens echter op 16 jaar en de politiek lijkt niet erg welwillend om die leeftijdsgrens te verhogen.

Wel behandelt de Tweede Kamer binnenkort een wetsvoorstel die gemeenten de mogelijkheid moet geven om bij wijze van proef 2 jaar lang in alle horecazaken, verenigingen en supermarkten de verkoopleeftijd voor alcohol aan jongeren mogen opschroeven naar 18 jaar.

Gemeenten vrezen echter dat jongeren dan gaan ‘shoppen’ en in de weekeinden uitgaan in gemeenten waar ze nog wel alcohol kunnen krijgen.

Bron: Nederlands Dagblad/ BN De Stem

Lees ook:Comazuipen: wanneer valt de eerste dode?
Lees ook:In half jaar ruim 80 kinderen in ziekenhuis door alcohol
Lees ook:Alcoholkliniek voor kinderen
Lees ook:Meer alcoholpoli’s voor comazuipers
Lees ook:Comazuipen onder jongeren stijgt opnieuw fors

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>