Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein

Vrijdag 1 maart 2013 was het voor de 11e keer Nationale Complimenten Dag. Heb jij er gebruik van gemaakt? Heb je complimentjes gekregen en heb je complimenten gegeven?

Het lijkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat. Toch doen we dat in de praktijk maar weinig. Zijn wij Nederlanders er te nuchter voor?  Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid: ‘We benoemen eerder wat fout gaat. Dat is jammer, want juist in tijden van economische crisis is een oppepper welkom. Als je zelf regelmatig een compliment geeft, krijg je bovendien meer oog voor het positieve in de ander. Daar word je zelf ook weer blijer van.’

Uit onderzoek is gebleken dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren dan cadeaus, een promotie of contant geld. Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel. Zo krijgen complimenteuze bazen blijere en daardoor meer gemotiveerde en beter presterende werknemers.

Elk mens is gevoelig voor waardering. Sterker nog, waardering is een basisbehoefte. Relaties lopen stuk, vrijwilligers stoppen met hun bijdrage aan de maatschappij en werknemers nemen ontslag bij gebrek aan waardering. Terwijl waardering laten blijken zo gemakkelijk is. Een compliment geven kost niets en levert een hoop op.

‘Complimenten halen het beste naar boven, omdat ze het beste benoemen’, zegt Jean-Pierre van de Ven. ‘De ontvanger van een compliment zal het gewaardeerde gedrag vaker willen vertonen. In tegenstelling tot negatieve bekrachtiging, zoals straffen of sancties, hebben complimenten een duurzaam effect. Complimenten werken langer door.’

Hoe doe je dat eigenlijk, complimenteren? Zorg ervoor dat je compliment oprecht is, persoonlijk en specifiek. Spreek alleen een compliment uit over wat je werkelijk waardeert. Het is geen truc! Wees ook niet te algemeen. Zeg liever ‘Jij hebt lekker gekookt’ dan ‘Het eten was lekker.’ En het is beter om een compliment te maken over een mooi doelpunt dan om te zeggen ‘mooie wedstrijd’.

En hoe ontvang je een compliment? Simpel, zeg gewoon ‘Dank je wel’. Ga je niet verontschuldigen of verdedigen. Door je prestatie te bagatelliseren haal je het compliment weer onderuit. Waarom zou je?

Van de Ven: ‘Fonds Psychische Gezondheid haakt in op de Nationale Complimenten Dag, omdat wij mensen handvatten willen meegeven voor hun psychische gezondheid. Complimenten geven en krijgen maakt je gezond.’ Kijk voor meer informatie op www.psychischegezondheid.nl. Op vrijdag 1 maart 2013 wordt  Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid, over dit onderwerp geinterviewd in het tv-programma ‘U Vandaag’ van RTV Utrecht.

http://www.fondspsychischegezondheid.nl

Lees ook:Wat weet jij eigenlijk over Gilles de la Tourette
Lees ook:Geef elkaar vandaag een complimentje!
Lees ook:Na kanker meer kans op geheugenproblemen
Lees ook:Heb jij last van een herfstdepressie?
Lees ook:Het is weer tijd voor de najaarsblues

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>