‘Geneesmiddelen niet altijd veilig voor kinderen’

fotoGeneesmiddelen zorgen bij kinderen vaak voor andere en soms ernstigere bijwerkingen dan bij volwassenen. Waarschuwingen hiervoor hebben niet altijd effect, ontdekte promovendus dr. Sandra de Bie.

Medicatie werkt bij kinderen vaak anders dan bij volwassenen. Toch krijgen ze, hoewel in een andere dosis, dezelfde geneesmiddelen voorgeschreven. “Vaak weten we echter niet hoe veilig die zijn voor kinderen”, zegt Sandra de Bie. Zij promoveerde op 19 juni aan de Erasmus Universiteit op het gebruik en risico’s van geneesmiddelen bij kinderen.
Vooral de geneesmiddelen die werkzaam zijn op het zenuwstelsel, maar ook chemokuren en ontstekingsremmers zorgen vaak voor bijwerkingen, concludeerde De Bie op basis van 100.000 ‘bijwerkingsrapporten’: meldingen van bijwerkingen. Die kunnen soms zo ernstig zijn, dat ziekenhuisopname noodzakelijk is.
Wanneer een geneesmiddel ernstige bijwerkingen veroorzaakt bij de patiënt, worden zorgverleners hiervoor gewaarschuwd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een aantal geneesmiddelen voor maagproblemen. De Bie onderzocht het effect van deze waarschuwingen en zag een daling in het gebruik van deze medicatie in Nederland en Italië.
Veiligheidswaarschuwingen voor deze geneesmiddelen waren niet overal in Europa effectief. Hoewel in Spanje dezelfde waarschuwingen zijn gegeven, nam het gebruik van de omstreden geneesmiddelen daar juist toe. De Bie pleit dan ook voor zwaardere maatregelen dan alleen aanpassing van de bijsluiter.
bron: erasmus

Lees ook:Kinderen slikken vaker en meer antipsychotica
Lees ook:Oudere krijgt duur geneesmiddel vaak niet
Lees ook:Vrouwen hebben vaker bijwerkingen van medicijnen
Lees ook:Waarschuwingssysteem artsen faalt
Lees ook:‘Gebruikers maken nieuwe medicijnen veiliger’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>