Gebrek medische info in dossiers bajes Vught

jaDe medische en psychiatrische informatie van gedetineerden in het gevangeniscomplex in Vught zat niet altijd voldoende in de dossiers. Dat concluderen de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg na een onderzoek naar vier zelfmoorden in het complex, schrijft staatssecretaris Fred Teeven dinsdag aan de Tweede Kamer.

De dossiervoering moet dus worden verbeterd, stellen de inspecties. Verder moet er beter samengewerkt worden tussen de medische dienst en de leidinggevenden. De inspectiediensten hebben er overigens vertrouwen in dat de leiding van de gevangenis de problemen aan gaat pakken. Deels is daar al een begin mee gemaakt.

De inspecties concluderen verder dat de vier zelfmoorden die vorig jaar zijn gepleegd niets met elkaar te maken hadden. Ook heeft de zorg voor de gedetineerden niet tekortgeschoten. De suïcides beperkten zich niet tot één afdeling of team.

Bovendien was er bij alle zelfmoorden sprake van ,,uitermate complexe problematiek” en zeer ernstige delicten. Alle vier de gedetineerden hadden uitzicht op een zeer lang verblijf in de gevangenis.

Een van de meest opvallende zelfmoorden in Vught was die van de 29-jarige moordverdachte Fred B. Die had zijn ex-vriendin met vele messteken omgebracht in hun huis in Middelburg en zat daarom vast. Tegen hem was levenslang geëist, maar vlak voor de uitspraak hing hij zichzelf in de cel op.

De inspectiediensten gaan eind dit jaar nogmaals naar Vught om te zien of de verbeteringen inderdaad zijn doorgevoerd. De gevangenis in Vught heeft een zwaarbeveiligde afdeling. Ook zitten er tbs’ers.

bron: anp

Lees ook:‘Psychische begeleiding gevangene moet beter’
Lees ook:Gedetineerden Guantánamo steeds dikker
Lees ook:Aantal zelfmoorden in ggz-instellingen stijgt
Lees ook:Al bekend met de Zelfmoordhulplijn 113?
Lees ook:Zwaarlijvigheid stimuleert prostaatkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>