Water is ‘hot’ om te drinken

waterRotterdamse schoolkinderen drinken minder zoete drankjes sinds de start van een watercampagne. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Basisscholen
In sommige Rotterdamse woonwijken heeft de helft van de kinderen overgewicht. Om kinderen te stimuleren water te drinken in plaats van zoete limonades, is het Lekker Fit!-programma van de gemeente Rotterdam uitgebreid met een watercampagne. Om het effect van dit initiatief te meten, heeft het Erasmus MC onderzoek gedaan onder vier basisscholen. Twee van de onderzochte scholen deden daadwerkelijk mee aan de wijkgerichte watercampagne.

Met suiker
“Eerste onderzoeksresultaten wijzen uit dat op deze twee scholen de kinderen minder met suiker gezoete drankjes zijn gaan drinken in vergelijking met kinderen van de andere twee scholen”, zegt onderzoeker Vivian van de Gaar van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ). Als kinderen calorie- en suikerrijke drankjes vaker laten staan, kan dat een gunstige invloed hebben op het overgewicht.

Traditioneel
Veel ouders van kinderen op de onderzochte basisscholen zijn moeilijk te bereiken met traditionele gezondheidscampagnes, omdat ze bijvoorbeeld de Nederlandse taal niet goed spreken. “Met de watercampagne is gekozen voor een andere manier om de boodschap over te brengen”, vertelt Van de Gaar. “Niet zozeer gericht op de handelingen die ouders moeten verrichten. De campagne speelt veel meer op het gevoel in: hoe zij goede ouders kunnen zijn.”

In Toronto
Deze aanpak wordt ‘social marketing’ genoemd. Onlangs presenteerde Van de Gaar deze campagne en de voorlopige onderzoeksresultaten op een internationaal congres over social marketing in Toronto.

bron: Erasmus mc

Lees ook:Scholen verbieden energiedrankjes
Lees ook:Basisscholen gaan strijd aan met overgewicht
Lees ook:‘Energiedrankjes moeten supermarkt uit’
Lees ook:Minstens 2 uur gymles voor basisscholen
Lees ook:Bang voor hoofdluis? Gebruik gel en haarlak!!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>