‘Lange mensen vaker ziek’

cancer2Niet alleen gewicht, maar ook lichaamslengte blijkt een belangrijke indicator voor de kans op kanker na de menopauze. Hoe langer je bent, hoe meer kans op kanker. Elke 10 centimeter lengte zou een extra kans van 13% op kanker betekenen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Zij beweren zelfs dat meer kankers gelinkt zijn aan lengte dan aan gewicht.

Voor hun onderzoek gebruikten de Amerikaanse wetenshappers de gegevens van vrouwen die tussen 50 en 79 jaar waren in de periode 1993-1998. Er werd gekeken naar de reeds bekende factoren die de kans op kanker beïnvloeden, maar ook naar de invloed van lengte.

Er bleek een verband te zitten tussen lichaamslengte en het ontstaan van huidkanker en kankers aan de borsten, darmen, nieren, eierstokken, schildklier en baarmoeder.

Elke tien centimeter extra lengte, bleek de algemene kankerkans met 13% te verhogen. Ook bleken er meer kankers te zijn gelinkt aan lengte dan aan body mass index. Wanneer de specifieke kankersoorten afzonderlijk bekeken werden, dan steeg de kans op kanker nog verder. Zo was er een extra kans van 13 tot 17% op huid-, borst-, darm-, eierstok- en baarmoederkanker. Voor bloed-, nier-, schildklier- en rectumkanker was de extra kans maar liefst 23 tot 29%.

Epidemioloog Geoffrey Kabat van de Universiteit van New York verklaart: “Kanker is een resultaat van een groeiproces, dus is het logisch dat de hormonen of andere groeifactoren die lengte beïnvloeden, ook een invloed hebben op het kankerrisico.”

bron: gezondheidsplein

Lees ook:Alleen ernstig overgewicht blijkt dodelijk
Lees ook:Onderzoek naar relatie lichaamslengte en kanker
Lees ook:Lange vrouwen baren vaker een tweeling
Lees ook:Lang leve de dikke dijen!
Lees ook:‘Arm wordt sneller oud dan rijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>