GGD start onderzoek naar gezondheid 0 t/m 11-jarigen

Rond 2 oktober valt bij ouders/verzorgers met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 11 jaar een uitnodiging in de bus voor deelname aan jeugdenquête van de GGD West-Brabant. Het gaat om een grootschalig gezondheidsonderzoek onder 16.000 opvoeders dat de GGD iedere vier jaar uitvoert in opdracht van gemeenten. De resultaten van de jeugdenquête publiceert de GGD medio 2014.

Gezond en veilig opgroeien

Thema’s die aan bod komen zijn o.a. overgewicht, bewegen, opvoedvragen en voorzieningen in de buurt. Deze onderwerpen zijn dit jaar bepaald in overleg met gemeenten, Centra voor Jeugd en Gezin, thuiszorginstelling en jeugdgezondheidszorg.  Hoe meer ouders/verzorgers de vragenlijst invullen, hoe completer het beeld van de gezondheid, de leefomgeving en het welzijn van de West-Brabantse kinderen in de leeftijd van 0 t/m 11 jaar. De jeugdenquête geeft antwoord op vragen zoals: Kunnen kinderen voldoende veilig buiten spelen? Is er voldoende opvoedondersteuning voor ouders/verzorgers? Zijn er veranderingen of verbeteringen ten opzichte van het vorige gezondheidsonderzoek van 2008?

Van praktijk naar beleid

De resultaten uit het onderzoek, die medio 2014 beschikbaar zijn, bieden gemeenten handvatten om het lokale gezondheidsbeleid beter af te stemmen op dat wat nodig is in wijk, stad of dorp: Hoe maken we het er nog makkelijker om gezond en veilig te wonen, leven en spelen? De verschillende activiteiten en projecten voeren gemeenten vervolgens uit samen met GGD, opvoeders, kinderen en lokale partijen zoals scholen.

Online en anoniem

De GGD maakt een willekeurige selectie van 16.000 ouders/verzorgers in haar werkgebied. Zij krijgen toegang tot de digitale vragenlijst; deze verwerkt de GGD vervolgens alleen op groepsniveau (zonder naam en adresgegevens) zodat de antwoorden nooit terug te herleiden zijn naar een persoon of kind. De privacy van opvoeders is dus gegarandeerd. Voor wie de jeugdenquête liever schriftelijk invult, ontvangt eind oktober automatisch een papieren versie.

Lees ook:Oma is de veiligste oppas
Lees ook:Steeds meer kinderen nemen hun hulpbehoevende ouders in huis
Lees ook:Veel onzekerheid bij ouders over opvoeden, opgroeien en gezondheid
Lees ook:GGD start grootschalig gezondheidsonderzoek
Lees ook:Jeugd beter controleren op alcoholmisbruik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>