GGD start grootschalig gezondheidsonderzoek

GGD Nederlandstart vanaf september een grootschalig gezondheidsonderzoek onder volwassenen van 19 jaar en ouder. Landelijk gaan er ruim driekwart miljoen vragenlijsten de deur uit met vragen over onder andere ziekten en aandoeningen, roken, lichaamsbeweging en psychische problemen.

In opdracht van de gemeenten wordt dit onderzoek eens in de vier jaar door de GGD’en uitgevoerd om inzicht te geven in het zorggebruik, de zorgbehoefte en de gezondheid van de bevolking. Door samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert het onderzoek nu ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland.

Om de verschillende gegevensverzamelingen op elkaar af te kunnen stemmen, voeren vanaf 2012 alle GGD’en het gezondheidsonderzoek gelijktijdig uit.

De gegevens uit het onderzoek door de GGD’en vormen een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het lokale gezondheidsbeleid en het organiseren van activiteiten om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren.

Passen de voorzieningen bijvoorbeeld bij wat mensen nodig hebben om zo gezond mogelijk te leven? Zijn er veranderingen vergeleken met het onderzoek van vier jaar geleden? Komen er in een bepaalde regio problemen voor die groter zijn dan elders in het land?

De GGD’en rapporteren in de loop van 2013 aan hun gemeenten.

Voor de steekproef selecteert de computer willekeurig namen en adressen uit het bevolkingsregister. Deze personen krijgen een schriftelijke vragenlijst thuisgestuurd. Zij kunnen de vragenlijst ook via het internet invullen.

Bron: GGD

 

Lees ook:GGD start onderzoek naar gezondheid 0 t/m 11-jarigen
Lees ook:Start groot medisch onderzoek in Noord-Nederland
Lees ook:Gemeente gaat controleren op alcoholbezit
Lees ook:Toch geen gezondheidsonderzoek Moerdijk
Lees ook:Zorg voor kinderen op de tocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>