72% gebruikt medicijnen op doktersadvies

mooiVeel Nederlanders zijn zich er niet van bewust dat zij zorg gebruiken, en dus een beroep doen op de gezondheidszorg. Bijna een kwart (22%) van de Nederlanders zegt in de afgelopen twaalf maanden geen medische zorg te hebben gebruikt. Meer dan driekwart van deze groep (83%) blijkt echter na doorvragen toch een beroep te hebben gedaan op een of meerdere zorgverleners. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis Achmea, uitgevoerd door TNS NIPO, onder 1039 respondenten van 18 jaar en ouder.

Van de groep Nederlanders die in eerste instantie aangaf geen gebruik te hebben gemaakt van de zorg, ging onder andere 61% naar de tandarts, 32% naar de huisarts, 32% naar een apotheek en 13% naar een arts/specialist in het ziekenhuis. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vermoedt dat bezoeken aan bepaalde zorgverleners, zoals de huisarts en de tandarts niet als zorggebruik worden gezien. Als gekeken wordt naar de totale groep ondervraagden (1039 Nederlanders), geeft, na doorvragen, 96% aan de afgelopen twaalf maanden een zorgverlener te hebben bezocht. Zo geeft 69% aan de huisarts te hebben bezocht, 68% de tandarts, 58% de apotheek, 38% de arts/specialist, 23% de fysiotherapeut of mensendieck en 22% de opticien, 11% een huisartsenpost en 8% een psycholoog, psychiater of psychotherapeut.

Hoogte van jaarlijkse zorgkosten flink onderschat

Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat de gemiddelde schatting van de eigen zorgkosten van Nederlanders veel lager uitkomt dan de werkelijke gemiddelde zorgkosten. Slechts een gering percentage van de Nederlanders (16%) schat hun jaarlijkse kosten  tussen de € 1.000,- en € 5.000,-.Meer dan de helft (67%) schat hun jaarlijkse zorgkosten lager in. Deze groep denkt dat hun jaarlijkse zorgkosten lager zijn dan € 1.000,-.Een klein deel van de Nederlanders (5%) denkt dat deze kosten hoger zijn dan € 5.000,- en 12% van de Nederlanders geeft aan het niet te weten. In werkelijkheid zijn de jaarlijkse zorgkosten gemiddeld zo’n € 2.292,- per persoon. Hierin is een duidelijk verschil te zien tussen mannen: € 2.117,- en vrouwen: € 2.467,-.De hoogte van deze werkelijke jaarlijkse zorgkosten per persoon is gebaseerd op eigen gegevens van Zilveren Kruis uit 2011.

72% gebruikt medicijnen op doktersadvies

Uit het onderzoek blijkt verder dat 72% van de Nederlanders aangeeft in de afgelopen twaalf maanden medicijnen op doktersadvies te hebben gebruikt. Het gaat hier significant vaker om de groep 55 +’ers (86%) in vergelijking met 18-34 jarigen (59%). Ook geldt dit in sterkere mate voor vrouwen dan voor mannen (77% versus 67%). Verder geeft 8% van de Nederlanders aan de afgelopen twaalf maanden voor een nacht opgenomen te zijn in een ziekenhuis. Dit cijfer komt overeen met eigen (ervarings)cijfers van Zilveren Kruis.

Zilveren Kruis doet regelmatig onderzoek naar zorggebruik en zorgkosten in Nederland. De zorgverzekeraar vindt het belangrijk dat klanten en niet-klanten zich bewust zijn van hun zorggebruik en op de hoogte zijn van hun zorgkosten. Klanten van Zilveren Kruis kunnen hun eigen zorgkosten inzien op www.zilverenkruis.nl/mijnzilverenkruis. Om inzicht te geven in de kosten van medische zorg heeft de zorgverzekeraar ook een Quizontwikkeld.

Lees ook:Hoeveel kennis hebben we eigenlijk over onze zorgpolis?
Lees ook:Hoe denk JIJ over een aanvullende tandartsverzekering
Lees ook:318 euro prijsverschil tussen zorgverzekeringen
Lees ook:CZdirect door studenten verkozen tot beste zorgverzekeraar
Lees ook:Zorgverzekeraar vergoedt test voor borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>