Trombosedienst LUMC introduceert app

fotoHoeveel medicijnen moet ik vandaag slikken? Leidse trombosepatiënten kunnen het binnenkort zien op hun mobiele telefoon.

De Trombosedienst Leiden heeft een app laten ontwikkelen waarmee patiënten de dosering die zij moeten innemen direct kunnen zien. Ook een overzicht van de actuele stollingswaarden en afspraken is via de app altijd bij de hand.

App TromboseTrombosepatiënten moeten regelmatig op controle om de stollingswaarde van het bloed (de INR) te bepalen. Die kan namelijk met de tijd veranderen. De dosering van het antistollingsmedicijn moet dan worden aangepast. “Voor trombosepatiënten is het extra belangrijk om altijd goed op de hoogte te zijn van de actuele gegevens,” zegt Felix van der Meer van de Trombosedienst Leiden.“Een app is dan natuurlijk helemaal van deze tijd. Mensen doen immers steeds meer met hun smartphone of hun tablet, en raken eraan gewend dat ze altijd snel de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. De Trombosedienst Leiden verzorgt regionaal de controle en begeleiding van mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken. Zij maken daarbij al sinds de jaren zeventig gebruik van innovatieve ICT-producten. Van der Meer: “Patiënten kunnen al langer digitaal hun gegevens inzien via het landelijk gebruikte webportal Tropaz. De nieuwe app is hieraan gekoppeld.”

De Leidse dienst is de eerste die de app als pilot gaat introduceren bij haar patiënten. “De app is al uitgebreid getest op ons eigen netwerk, maar nu gaan we zien hoe de patiënten het gebruik ervaren. Heel handig aan zo’n app is dat je als dat nodig is makkelijk nieuwe, verbeterde versies kunt introduceren.” Een deel van de trombosepatiënten doet aan zelfmanagement; zij bepalen zelf hun INR en stellen de dosering van de antistollingstabletten zelf vast. De app is voor hen ideaal om meetgegevens vast te leggen en naar de Trombosedienst te versturen. Ook bij het bezoek aan huisarts of specialist is de app handig. De arts kan dan snel de gegevens inzien.

Bij trombose zijn er problemen met de bloedstolling. Er ontstaan bloedstolsels die de bloedstroom in bloedvaten belemmeren en de wand van een bloedvat kunnen beschadigen. Antistollingsmedicijnen kunnen de vorming van deze bloedstolsels helpen voorkomen. Behandeling met deze middelen moet nauwkeurig plaatsvinden. De benodigde dosering kan namelijk met de tijd veranderen. Regelmatig controleren of de dosering goed is, is daarom erg belangrijk.
Bron: Lumc.nl

Lees ook:Ouderen krijgen te veel slaapmiddelen
Lees ook:Bloedingen door nieuwe bloedverdunners
Lees ook:Stuur je arts zelf een mailtje
Lees ook:Safe zwemmen met Zwemwater App
Lees ook:Arts mag niet zomaar elektronisch dossier inkijken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>