Onderzoek toont aan: Zonnebank preventief tegen griep

keepEen onderzoek toont aan dat het risico op het optreden van een griepepidemie ook beïnvloed kan worden door het vitamine D-niveau.Winter is griepseizoen. Dat is zo omdat virussen zich het best kunnen vermenigvuldigen als de luchtvochtigheid in de buurt van 50% ligt. In de winter zorgen onze verwarmde kamers voor ideale omstandigheden. Griepvaccinaties bieden enige bescherming, maar nu hebben Noorse wetenschappers aangetoond dat het veel belangrijker is om voldoende vitamine D in het bloed te hebben.

Hun onderzoek toonde aan dat de infectiesnelheid en de mortaliteit van griepepidemieën toenemen naargelang de blootstelling aan de zon en als gevolg daarvan het vitamine D-peil lager werden. In de winter, als het zonlicht te zwak is om vitamine D aan te maken, kan dit tot 20 tot 600 keer toenemen.

Daarom is een gematigd gebruik van een zonnebank een uitstekende preventieve maatregel. Een Noorse en een Deense studie hebben aangetoond dat zonnebanken de productie van vitamine D via de huid stimuleren, op precies dezelfde wijze als natuurlijk zonlicht.

“Het is een bewezen feit dat vitamine D het immuunsysteem versterkt. Gematigd zonnen stimuleert de productie van vitamine D. Met name in de wintermaanden, als de zon te zwak is om op natuurlijke wijze vitamine D aan te maken, kan het zin hebben om een bezoek te brengen aan een zonnestudio om jezelf te beschermen tegen griepvirussen”, zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum.

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van gematigde blootstelling aan UV-straling.

Lees ook:Gebrek aan zonlicht verkort je leven
Lees ook:Kans op huidkanker wordt verkleind door af en toe zonnen
Lees ook:‘Zonlicht verlaagt risico op borstkanker’
Lees ook:Verhoogd risico longkanker bij weinig zon
Lees ook:Zonlicht beschermt tegen borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>