Zonlicht beschermt tegen borstkanker

Regelmatige blootstelling aan zonlicht en een vitamine D-rijk dieet verminderen het risico om borstkanker te ontwikkelen met ongeveer 32 tot 43%. Dat zeggen Franse wetenschappers. Vooral zonlicht is cruciaal. Vitamine D-rijk voedsel, zoals vette vis, zuivel en eieren, heeft meer een ondersteunde en versterkende functie.

De wetenschappers van het Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSRM), het Franse Nationale Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek in Parijs, bestudeerden de gegevens van 70.000 vrouwen.

In een periode van 10 jaar kregen 2871 vrouwen borstkanker. Vrouwen uit zonnige gebieden, zoals de Provence, hadden een veel kleinere kans op borstkanker dan vrouwen die zich minder aan zonlicht blootstellen, die in gebieden met weinig zonlicht leven en veel minder vitamine D via de voeding binnenkrijgen.

‘Een hoge dosis vitamine D door zonnestralen en voeding is noodzakelijk om een voldoende beschermend effect voor borstkanker te verwezenlijken. Deze waarde is echter voor vrouwen in noordelijke landen zeer moeilijk te bereiken, aangezien het zonlicht daar niet sterk genoeg is om voldoende vitamine D voorziening te waarborgen’, luidt de slotconclusie van de onderzoeksgroep. Alleen een vitamine D-rijk dieet zou niet voldoende zijn.

Het is niet bekend hoe vaak en hoe lang je in de zon moet zijn om de kans op borstkanker te verkleinen. Maar aangezien het beschermende effect volgens de onderzoekers in noordelijke landen moeilijk te bereiken is, zal het wel veel en vaak zijn!

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Minder borstkanker met dieet én zonlicht
Lees ook:Minder calorieën: minder kans op borstkanker?
Lees ook:Zwangere vrouwen hebben een tekort aan vitamine D
Lees ook:‘Hoogtezon goed voor ongeboren baby’
Lees ook:Consumptie soja tijdens kinderjaren beschermt tegen borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>