‘Een geprinte menselijke lever’

jaOngeveer achttien mensen overlijden elke dag terwijl ze wachten op een orgaantransplantatie. Dankzij 3D-printing kan dat snel veranderen. Een Amerikaans bedrijf maakt zich sterk dat ze volgend jaar al een geprinte menselijke lever zal kunnen onthullen. Die zal in eerste instantie enkel voor medicijntesten gebruikt worden.

Het 3D-printen van menselijk weefsel evolueert zo snel dat Organovo, een bio-printingbedrijf uit San Diego, deze doorbraak in het vooruitzicht stelt.

Zoals bij andere vormen van 3D-printen wordt bij het bioprinten laagje voor laagje materiaal op elkaar geplaatst, in dit geval levercellen, om een fysieke entiteit te vormen, in dit geval menselijk weefsel. De belangrijkste hindernis bij het maken van weefsel is de aanmaak van een vasculair systeem dat het weefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Het gevaar bestaat dat levende cellen letterlijk afsterven nog voor ze van de printertafel komen.

Lees verder op:

http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1764776/2013/12/27/In-2014-wordt-menselijke-lever-eerste-orgaan-dat-uit-3D-printer-rolt.dhtml

Lees ook:Medicijnen bevatten voorhuid en moedermelk
Lees ook:Q-koortsbacterie voor het eerst bij de mens geïsoleerd
Lees ook:Wetenschappers kweken deel menselijk hart
Lees ook:Gelnagels ongezond?
Lees ook:BN’ers strijden voor het goede doel in Mud Masters VIPS

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>