Wodka nekt Russen

vodkaEen belangrijke reden dat veel Russen opvallend vroeg overlijden is hun wodka-inname. Dat blijkt uit een van de grootste onderzoeken naar het fenomeen.

Volgens de onderzoekers sterft 25 procent van de Russische mannen voor ze de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt. Een groot deel van die overlijdensgevallen heeft te maken met alcohol en wodka in het bijzonder. Het gaat daarbij niet alleen om alcoholvergiftigingen en leveraandoeningen, maar ook om zelfmoorden, ongelukken en vechtpartijen waarbij drank in het spel is.

De wetenschappers onderzochten het drinkgedrag van ruim 150.000 volwassenen in drie Russische steden tot wel 10 jaar lang. Zo’n 8000 mensen overleden tijdens het onderzoek.

Een van de uitkomsten is dat het overlijdensrisico veel hoger was voor mannen die rookten en ook nog eens meer dan drie flessen van een halve liter wodka per week dronken, dan voor mannen die rookten maar het hielden bij minder dan een fles.

Onderzoeker David Zaridze van het Russische Kankeronderzoekscentrum in Moskou noemt het verband tussen wodka en de doden een ,,gezondheidscrisis” voor Rusland. Volgens hem is het probleem niet onomkeerbaar. Hij wijst erop dat toen oud-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov in 1985 de alcoholconsumptie aan banden legde, het dodental ook snel afnam.

Voor het onderzoek werkten wetenschappers van Russische en Britse instellingen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) samen. Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Lees ook:Russen gaan los op medicinale alcohol – “Vashe zdoróvje”
Lees ook:Griepepidemie sluit veel Russische scholen
Lees ook:Rokende mannen 40% meer kans op impotentie
Lees ook:‘Drie eieren per week verhoogt kans op prostaatkanker’
Lees ook:Voetgangersvriendelijke wijk gaat depressie tegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>