Nieuw boek: Als kanker je gezin treft

Als_kanker_je_gezin_treft_coveraarlijks krijgen in Nederland 9000 gezinnen met thuiswonende kinderen te maken met kanker. Naast de ontsteltenis die dit met zich meebrengt, is er ook meteen de zorg voor de kinderen. In hoeverre betrek je ze bij de ziekte, wat vertel je wel en wat niet? Leoniek van der Maarel schreef daarover het praktische boek ‘Als kanker je gezin treft’.

Leoniek van der Maarel is orthopedagoog en rouwdeskundige. In het KRO-programma Liefde voor Later begeleidde zij kinderen van door kanker getroffen gezinnen. Leoniek had al langer het idee om een boek te schrijven voor ouders die te maken krijgen met kanker: bij henzelf of een van de kinderen. In de praktijk merkte zij dat deze ouders vaak worstelen met de manier waarop ze de kinderen moeten benaderen. ‘Natuurlijk wil je kinderen graag beschermen, maar het is wel heel belangrijk om open en eerlijk te zijn. Kinderen voelen toch wel aan dat er iets aan de hand is. Als ze niet weten wat, gaan ze zelf van alles fantaseren. Dat is eigenlijk veel erger’, aldus Leoniek.

Leoniek geeft daarom in haar boek ruim honderd praktische tips over allerlei zaken waar het gezin mee te maken krijgt. Hoe vertel je over de ziekte, wat kunnen de reacties van kinderen zijn, hoe communiceer je met school? Het boek geeft antwoord, waar nodig uitgesplitst naar leeftijd. Leoniek heeft daarbij bewust gekozen voor korte, heldere tekstjes. ‘Ik vind het belangrijk dat het toegankelijk is en makkelijk leest.’

Overigens is de informatie in het boek ook zeer bruikbaar voor de naaste omgeving (familie, school en andere verzorgers). Ook wanneer er sprake is van een andere (chronische) ziekte zijn de tips uiteraard toepasbaar.

Het boek Als kanker je gezin treft - Leoniek van der Maarel is verkrijgbaar via alle reguliere (internet)boekhandels. Of te bestellen bij uitgeverij Scrivo Media (www.scrivomedia.nl). Prijs: 14,95 euro.

Lees ook:Nieuw seizoen van ‘Help, ons kind is te dik’
Lees ook:Veel stress bij kinderen van een ouder met kanker
Lees ook:Boek helpt jonge kinderen met een ouder met psychische problemen
Lees ook:Kinderen eten gezonder als je samen eet
Lees ook:Heb jij al een medicijnpaspoort?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>