Vakantiegangers pas op voor verboden medicijnen

fotovakMensen die medicijnen gebruiken die onder de Opiumwet vallen mogen deze alleen met een speciale verklaring meenemen naar Europese bestemmingen. Er staan strenge straffen op het overtreden van deze regels. Met de zomervakantie voor de deur wijzen apothekers patiënten dan ook op de noodzaak om tijdig een zogeheten Schengenverklaring aan te vragen.

Niet alleen slaap- en kalmeringsmiddelen zoals nitrazepam of oxazepam vallen onder de Opiumwet, ook morfine-achtige pijnstillers en medicinale cannabis behoren tot die groep. Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van het feit dat ook ADHD-middelen als methylfenidaat (Ritalin® en Concerta®) in veel landen onder de Opiumwet vallen. Het aanvragen van een officiële Schengenverklaring kan tot vier weken duren. Daarom raden apothekers hun patiënten nu al aan om deze zaken te regelen om straks onnodig vakantieleed te voorkomen.

Farmatec.nl
Het aanvraag formulier voor de Schengenverklaring is te verkrijgen via www.farmatec.nl. De arts moet de verklaring ondertekenen en Farmatec controleert de verklaring en verklaart deze al dan niet rechtsgeldig.

Lees ook:Medicijngebruiker slecht voorbereid op vakantie
Lees ook:Bijzondere medicijnen sneller bij de patiënt
Lees ook:Cassatie tegen uitspraak medicinale cannabis
Lees ook:Ritalin slikken voor de lol
Lees ook:MS-patiënt mag eigen wietplantjes kweken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>